söndag 19 maj 2024

inloggad som

Biotain i konkurs efter 75 investerade miljoner

Sedan starten i början av 1990-talet har närmare 75 miljoner kronor satsats i Ängeholmsbolaget Biotain och dess teknik för slamrening. Bland storägarna som nu står till att förlora mångmiljonbelopp finns Lantmännen och den kände fondförvaltaren Henrik Didner.

Biotain utvecklade kompakta reningsanläggningar för att extrahera vatten ur flytande gödsel från ett jordbruk eller organiskt slam från ett reningsverk genom olika filtrerings- och fällningssteg. Volymen reduceras med närmare 90 procent, vilket spar tid och transportkostnader när den återstående gödningen ska spridas ut på åkrarna igen.

Så sent som för ett år sedan fick Biotain en genombrottsorder värd minst 13 miljoner kronor till ett polskt reningsverk. Men affären gick i stöpet när beställaren, ett polskt byggbolag, strax därefter ställde in betalningarna. I slutet av sommaren upptäcktes dessutom tekniska problem med reningsanläggningarna. Trots att företaget under hösten fick in 19 miljoner kronor i kapitaltillskott och avskrivna fordringar räckte inte resurserna till att komma på banan igen.

— Vi mötte ett enormt intresse från bland annat Sydafrika och Polen. Men vi fick aldrig produktionen att fungera som det var tänkt, säger Sven Kempe, grundare och en av huvudägarna.

Totalt hade bolaget ett 40-tal ägare. Bland dem finns Lantmännen och Henrik Didner, doktor i företagsekonomi vid Uppsala universitet och medgrundare av fondbolaget Didner&Gerge som flera gånger korats till ett av Sveriges mest framgångsrika fondbolag.

Sju anställda blir av med jobbet i konkursen. Konkursförvaltaren Peter Thörnwall på Gärde Wesslau adovkatbyrå i Helsingborg räknar inte med att kunna hitta någon som vill köpa hela verksamheten och driva den vidare.

— Det finns nog inga förutsättningar för det, säger han.

Erik Olausson

Sedan starten i början av 1990-talet har närmare 75 miljoner kronor satsats i Ängeholmsbolaget Biotain och dess teknik för slamrening. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]