onsdag 9 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Anotos vd: Halvtecknad emission fullt tillräcklig

|  ,
|  

Teknikbolaget Anoto i Lund får bara in hälften av önskat kapital i vårens företrädesemission. Men enligt vd Stein Revelsby är utfallet tillräckligt för att kunna genomföra framtidsstrategin.

Anoto har utvecklat en digital skriv- och läspenna som bland annat kan användas för att snabbt få in handskrivna anteckningar i en dator. Affärerna har dock haft svårt att lyfta och företaget har sedan starten på 1990-talet tyngts av mångmiljonförluster. Nu tillförs verksamheten 44 miljoner kronor i en aktieemission, vilket motsvarar en teckningsgrad på 47 procent.

Bolaget hade hoppats på att fler nya ägare skulle ha visat intresse.

— I förutsättningarna hade vi tagit höjd för större intresse hos externa investerare, men nu valde vi att stänga emissionen på detta belopp. Tajmingen är inte optimal. Det är en tuff konjunktur och vi har heller inte haft några starka siffror att visa upp, säger Stein Revelsby till Rapidus.

Anoto behövde omgående 30 miljoner kronor för rörelsekapital den närmaste tolvmånadersperioden. Om inte emissionen nått lägstanivån skulle man ha tvingats till andra åtgärder, som en ny riktad emission eller utförsäljning av varulagret.

Stein Revelsby— Det är tillräckligt med pengar vi får in. Det behövs ingen ytterligare finansiering just nu, säger Stein Revelsby.

Ett av de viktigaste områdena framöver blir Business Solutions, alltså företagskunder som använder systemet för att samla in och bearbeta data. Anoto har också inlett samarbete med Panasonic om att bygga in tekniken för skrivfunktionalitet i surfplattor och bildskärmar. Som en konsekvens av att volymerna på konsumentsidan övergetts byter bolaget nu fabrik i Kina, från Nantai till närliggande Intech Electronics.

Stein Revelsby räknar också med att en del av det nya kapitalet går till expansion. Inga nyanställningar planeras i Lund, däremot på dotterbolagen i USA och England samt vid det nyöppnade regionkontoret i Nederländerna.

Anoto är noterat på Stockholmsbörsen och landade ifjol på en omsättning på 199 miljoner kronor, med en förlust före skatt på 45 miljoner. Största ägare är koreanska investeringsfonden KDB-TStone, genom dotterbolaget Aurora. Anoto har cirka 110 anställda och huvudkontor på Traktorvägen vid Gunnesbo i Lund.

Kristian Svensson

Teknikbolaget Anoto i Lund får bara in hälften av önskat kapital i vårens företrädesemission. Men enligt vd Stein Revelsby är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Hänt i vecka 27

    Fastighetsbolagen Catena och Wihlborgs kom med rapporter, Prolight fick in sina 100 miljoner och två börs-vdar lämnar sina poster. Det är några av den gångna veckans nyheter.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.