söndag 28 april 2024

inloggad som

Anotos vd: Halvtecknad emission fullt tillräcklig

|  ,
|  

Teknikbolaget Anoto i Lund får bara in hälften av önskat kapital i vårens företrädesemission. Men enligt vd Stein Revelsby är utfallet tillräckligt för att kunna genomföra framtidsstrategin.

Anoto har utvecklat en digital skriv- och läspenna som bland annat kan användas för att snabbt få in handskrivna anteckningar i en dator. Affärerna har dock haft svårt att lyfta och företaget har sedan starten på 1990-talet tyngts av mångmiljonförluster. Nu tillförs verksamheten 44 miljoner kronor i en aktieemission, vilket motsvarar en teckningsgrad på 47 procent.

Bolaget hade hoppats på att fler nya ägare skulle ha visat intresse.

— I förutsättningarna hade vi tagit höjd för större intresse hos externa investerare, men nu valde vi att stänga emissionen på detta belopp. Tajmingen är inte optimal. Det är en tuff konjunktur och vi har heller inte haft några starka siffror att visa upp, säger Stein Revelsby till Rapidus.

Anoto behövde omgående 30 miljoner kronor för rörelsekapital den närmaste tolvmånadersperioden. Om inte emissionen nått lägstanivån skulle man ha tvingats till andra åtgärder, som en ny riktad emission eller utförsäljning av varulagret.

Stein Revelsby— Det är tillräckligt med pengar vi får in. Det behövs ingen ytterligare finansiering just nu, säger Stein Revelsby.

Ett av de viktigaste områdena framöver blir Business Solutions, alltså företagskunder som använder systemet för att samla in och bearbeta data. Anoto har också inlett samarbete med Panasonic om att bygga in tekniken för skrivfunktionalitet i surfplattor och bildskärmar. Som en konsekvens av att volymerna på konsumentsidan övergetts byter bolaget nu fabrik i Kina, från Nantai till närliggande Intech Electronics.

Stein Revelsby räknar också med att en del av det nya kapitalet går till expansion. Inga nyanställningar planeras i Lund, däremot på dotterbolagen i USA och England samt vid det nyöppnade regionkontoret i Nederländerna.

Anoto är noterat på Stockholmsbörsen och landade ifjol på en omsättning på 199 miljoner kronor, med en förlust före skatt på 45 miljoner. Största ägare är koreanska investeringsfonden KDB-TStone, genom dotterbolaget Aurora. Anoto har cirka 110 anställda och huvudkontor på Traktorvägen vid Gunnesbo i Lund.

Kristian Svensson

Teknikbolaget Anoto i Lund får bara in hälften av önskat kapital i vårens företrädesemission. Men enligt vd Stein Revelsby är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.