onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Patentdom ger miljonbelopp till Helsingborgsbolag…

Medicinteknikbolaget Occlutech i Helsingborg har vunnit en viktig delseger i sin mångåriga patenttvist med amerikanska St Jude Medical. Den multinationella jätten döms att betala ett miljonbelopp till Occlutech, som med ett färskt förvärv i Tyskland växt till drygt 100 anställda.

Hovrättens dom kom i torsdags och gäller Occlutechs första två produkter, tätningar vävda av titannickel-trådar som används för att täppa till hål mellan hjärtats förmak på patienter med ett medfött hjärtfel. Tätningen förs in genom en ven och fälls ut på båda sidor om hålet för att täppa till det. Den växer sedan fast med hjärtvävnaden.

Occlutechs tätningar lanserades 2007 och har sedan dess varit föremål för patenttvister i ett flertal länder med St Jude Medical, vars dotterbolag Aga Medical tillverkar liknande produkter. Hovrätten tillbakavisar nu St Judes krav på stoppad försäljning i Sverige — istället döms den multinationella jätten att betala 7,5 miljoner kronor till Occlutech och huvudägaren Tor Peters för rättegångskostnader.

— Domen kan så klart överklagas, men med tanke på hur det gått på annat håll är jag inte så orolig, säger Johan Wennerholm med syftning på tidigare vinster i högsta instans i bland annat Tyskland och England. 

Johan Wennerholm är tidigare finanschef på CellaVision men sedan ett drygt halvår vd för det svenska bolaget i Occlutech-koncernen och finanschef för hela gruppen.

Det är inte bara Occlutechs patentjurister som haft ett hektiskt år, under 2012 öppnade bolaget mindre säljkontor i Italien och Frankrike samt en ny fabrik i Istanbul, som ska komplettera den nuvarande produktionsanläggningen i Tyskland. I december förvärvades även tyska NonWoTecc Medical, med ett tiotal anställda. NonWoTecc utvecklar en ytbeläggning som efterliknar kroppens vävnad och kan användas på Occlutechs tätningar.

Totalt sysselsätter Occlutech-koncernen i dag runt 110 personer. 25 sitter vid kontoret i Helsingborg, som sköter största delen av försäljningen samt vissa koncerngemensamma funktioner. Koncernen har sedan starten 2003 tagit in runt 18 miljoner euro i riskkapital. Bolaget ägs till drygt 60 procent av grundaren Tor Peters, resten ägs av distributörer samt en grupp privatpersoner. Omsättningen 2012 landade på elva miljoner euro.

Erik Olausson

Medicinteknikbolaget Occlutech i Helsingborg har vunnit en viktig delseger i sin mångåriga patenttvist med amerikanska St Jude Medical. Den multinationella […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Cellavision rapportvinnare

    Aktiemarknaden jublade över Cellavisions rapport efter en fyraårig utförslöpa. Fler skånska börsbolag kom med sina kvartalssiffror på tisdagen, med blandade reaktioner för till exempel Thule.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.