måndag 25 november 2024

inloggad som

Aventure backar upp Lundaforskning kring turboavlad havre

En samling med knappt 3.000 muterade havreplantor kan bli basen för framtidens funktionella livsmedel. Det hoppas i alla fall Aventure och industribolaget Swedish Oat Fiber, som är med på tåget när forskningsavknoppningen CropTailor i Lund växlar upp verksamheten.

CropTailor grundades 2007 kring en metod för att snabbare avla fram nya egenskaper hos havren utan att fastna i regelverket kring genmodifierade grödor. Genom att behandla havrekärnor med etylmetansulfat genomgår havrens DNA en serie punktmutationer där enskilda baspar i DNA-kedjan byts ut. Av runt 26 miljarder baspar muteras bara en miljon, men det räcker för att få fram plantor med exempelvis 50 procent högre proteininnehåll.

Efter att ha screenats för specifika egenskaper kan havreplantorna sedan sorteras ut och korsas vidare för att ge en stabil gröda.

— Vi når i princip samma resultat som med en direkt genmodifiering, men eftersom mutationerna sker slumpvis räknas det som vanlig förädling och de resulterande sorterna kan användas i all odling, även ekologisk, säger CropTailors vd Olof Olsson.

Han är professor i molekylärbiologi vid Kemicentrum i Lund, där labbarbetet bedrivs. Odlandet av nya frön från de framtagna plantorna sker i Skåne på sommaren och Nya Zeeland på vintern, för att vinna tid.

Olof Olsson nämner såväl köldtålig havre som havre med motståndskraft mot svampangrepp som tänkbara möjligheter. Men första praktiska tillämpningen är havre med högre halt av betaglukan, en fiber med kolesterolsänkande egenskaper som bland annat bildar råvara åt halländska Swedish Oat Fiber. Här hoppas Olof Olsson på de första intäkterna under 2015.

En handfull personer arbetar i dag i CropTailor, men för att kunna skala upp fältarbetet siktar Olof Olsson på att ta in 10-20 miljoner kronor i riskkapital under våren. Utöver forskningsanslag har utvecklingen hittills finansierats med tillskott från en rad branschaktörer. Förutom Aventure och Swedish Oat Fiber handlar det bland annat om Frebaco och Lantmännen — som även finns med i ägarskaran tillsammans med Oatlygrundaren Rickard Öste. Bland övriga ägare dominerar grundarna Olof Olsson, Anders Jonsson, Arnt-Jensen Carsten och agronomen Jan Rundqvist.

Erik Olausson

En samling med knappt 3.000 muterade havreplantor kan bli basen för framtidens funktionella livsmedel. Det hoppas i alla fall Aventure […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Rapporter vecka 30

    Skånes största börsbolag Alfa Laval redovisade i förra veckan sitt andra kvartal. Det är den främsta fingervisning om vart konjunkturen är på väg som vi får från ett skånskt bolag. Här ser du hur det gick.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.