söndag 24 november 2024

inloggad som

Ny tryckteknik breddar Välinge – vill gå utanför golvbranschen

Pengarna bränner i fickan på skånska golvteknikbolaget Välinge Innovation, som tjänade över 300 miljoner kronor bara under 2012. Nu satsar koncernen hundratals miljoner på en ny digital tryckteknik som ska sänka produktionskostnadernagöra det lönsamt att skräddarsy enskilda laminatgolv.

Dekoren i konventionella laminatgolv med exempelvis trä- eller klinkermönster trycks på ett melamin-impregnerat papper med hjälp av valsar, något som kräver stora serier för att bli lönsamt.

— Du måste trycka minst 30.000 kvadratmeter. Med vår teknik kan du göra specialgolv för exempelvis en enskild hotellobby, eller en affär som vill ha sin logga på golvet, säger grundaren Darko Pervan till Rapidus.

Sedan han köpte ut riskkapitalbolaget Nordstjernan under tumultartade former 2011 står han som majoritetsägare till Välinge Innovation, som växt till att omsätta runt 700 miljoner kronor förra året med en drygt 40-procentig vinstmarginal. Inkomsterna kommer nästan enbart från licensintäkter, främst från bolagets teknik för klickgolv som inte behöver limmas i fogarna. Välinge håller dock på att bygga upp en produktionslinje i Viken utanför Helsingborg för så kallade pulvergolv, som pressas fram ur en blandning av träfibrer, aluminiumoxid, pigment och bindemedel.

Med den nya satsningen kan koncernen ta sina första steg utanför golvbranschen, då tryckmetoden även kan användas för att trycka exempelvis textilier och tapeter.

Tekniken liknar den för en bläckstråleskrivare men istället för dyrbart bläck, som har en tendens att proppa igen skrivarhuvudets munstycken, används en klar vätska som består mestadels av vatten. Ytan bestryks med en torr pigmentblandning, som bara fastnar där ytan är blöt från vattenblandningen. Processen upprepas sedan för varje färg som ska tryckas.

Den patentsökta tekniken presenterades på en mässa i Tyskland förra veckan, men finns ännu bara i mindre format. Inom ett år räknar Darko Pervan med att ha en fungerande prototyp i industriell skala.

Välinge har i dag runt 80 anställda. 2009 startades ett samriskbolag tillsammans med danska Photocat kring utveckling av golv belagda med nanopartiklar av titanoxid. Dessa ger upphov till en fotokatalytisk process där solens uv-ljus bryter ned skadliga organiska föreningar. Darko Pervan uppger att Välinge i dag äger 90 procent av Välinge Photocat, som fick sin första licensaffär i somras.

Erik Olausson

Pengarna bränner i fickan på skånska golvteknikbolaget Välinge Innovation, som tjänade över 300 miljoner kronor bara under 2012. Nu satsar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.