måndag 6 maj 2024

inloggad som

Ny tryckteknik breddar Välinge – vill gå utanför golvbranschen

Pengarna bränner i fickan på skånska golvteknikbolaget Välinge Innovation, som tjänade över 300 miljoner kronor bara under 2012. Nu satsar koncernen hundratals miljoner på en ny digital tryckteknik som ska sänka produktionskostnadernagöra det lönsamt att skräddarsy enskilda laminatgolv.

Dekoren i konventionella laminatgolv med exempelvis trä- eller klinkermönster trycks på ett melamin-impregnerat papper med hjälp av valsar, något som kräver stora serier för att bli lönsamt.

— Du måste trycka minst 30.000 kvadratmeter. Med vår teknik kan du göra specialgolv för exempelvis en enskild hotellobby, eller en affär som vill ha sin logga på golvet, säger grundaren Darko Pervan till Rapidus.

Sedan han köpte ut riskkapitalbolaget Nordstjernan under tumultartade former 2011 står han som majoritetsägare till Välinge Innovation, som växt till att omsätta runt 700 miljoner kronor förra året med en drygt 40-procentig vinstmarginal. Inkomsterna kommer nästan enbart från licensintäkter, främst från bolagets teknik för klickgolv som inte behöver limmas i fogarna. Välinge håller dock på att bygga upp en produktionslinje i Viken utanför Helsingborg för så kallade pulvergolv, som pressas fram ur en blandning av träfibrer, aluminiumoxid, pigment och bindemedel.

Med den nya satsningen kan koncernen ta sina första steg utanför golvbranschen, då tryckmetoden även kan användas för att trycka exempelvis textilier och tapeter.

Tekniken liknar den för en bläckstråleskrivare men istället för dyrbart bläck, som har en tendens att proppa igen skrivarhuvudets munstycken, används en klar vätska som består mestadels av vatten. Ytan bestryks med en torr pigmentblandning, som bara fastnar där ytan är blöt från vattenblandningen. Processen upprepas sedan för varje färg som ska tryckas.

Den patentsökta tekniken presenterades på en mässa i Tyskland förra veckan, men finns ännu bara i mindre format. Inom ett år räknar Darko Pervan med att ha en fungerande prototyp i industriell skala.

Välinge har i dag runt 80 anställda. 2009 startades ett samriskbolag tillsammans med danska Photocat kring utveckling av golv belagda med nanopartiklar av titanoxid. Dessa ger upphov till en fotokatalytisk process där solens uv-ljus bryter ned skadliga organiska föreningar. Darko Pervan uppger att Välinge i dag äger 90 procent av Välinge Photocat, som fick sin första licensaffär i somras.

Erik Olausson

Pengarna bränner i fickan på skånska golvteknikbolaget Välinge Innovation, som tjänade över 300 miljoner kronor bara under 2012. Nu satsar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad