söndag 24 november 2024

inloggad som

… som växer ytterligare

Med bland andra ConCellae och Saromics Biostructures har Luis hittills i år gjort fem nyinvesteringar. Nu är miljöteknikbolaget EfficaxEnergy på väg in i portföljen, medan forskningsprojektet cTrap börjar nå kommersiell potential.

EfficaxEnergy utvecklar en solfångare för varmvattenproduktion. Genom att solfångaren kan kopplas in direkt på dagens varmvattenberedare ska den bli billigare än de system som finns på marknaden i dag. Tekniken bygger på LTH-forskaren Ricardo Bernardos licentiatavhandling och vann i våras energi- och miljöpriset i Venture Cup Syd. Totalt är en handfull studenter och doktorander engagerade i bolaget, som nyligen fått så kallat acceleratorstöd av Innovationskontor Syd för att kunna anställa en vd.

Även cTrap baseras på ett doktorandprojekt under ledning av Lennart Larsson, professor i medicinsk mikrobiologi, och kretsar kring en duk som placeras över fuktskadade ytor i hus och byggnader. Duken består av ett laminat med fyra lager som i studier visat sig kunna stoppa nästan all utsöndring av mögelämnen, inklusive hälsovådliga mykotoxiner. cTrap, som nyligen fick 500.000 kronor i verifieringsstöd från Vinnova, drivs i dag som ett gemensamt projekt mellan forskargruppen och Luis. Enligt Linus Wiebe är målet att inom kort bilda ett bolag kring tekniken.

Vinnova backar också upp Speximo, där Luis gick in som 20-procentig delägare i början av maj. Speximo utvecklar hudkrämsingredienser baserade på stärkelse från quinoa och ska använda de 1,5 miljonerna från Vinnova för att undersöka hur produktionen ska kunna skalas upp och industrialiseras. I dag testas ingrediensen hos kosmetikatillverkare.

— Vi vet att det är en säker ingrediens men behöver bättre dokumentation för att visa det. Vi ska även säkerställa produktionen och försöka nå vår första affär, säger vd Malin Sjöö.

Erik Olausson

Med bland andra ConCellae och Saromics Biostructures har Luis hittills i år gjort fem nyinvesteringar. Nu är miljöteknikbolaget EfficaxEnergy på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.