fredag 12 april 2024

inloggad som

… som växer ytterligare

Med bland andra ConCellae och Saromics Biostructures har Luis hittills i år gjort fem nyinvesteringar. Nu är miljöteknikbolaget EfficaxEnergy på väg in i portföljen, medan forskningsprojektet cTrap börjar nå kommersiell potential.

EfficaxEnergy utvecklar en solfångare för varmvattenproduktion. Genom att solfångaren kan kopplas in direkt på dagens varmvattenberedare ska den bli billigare än de system som finns på marknaden i dag. Tekniken bygger på LTH-forskaren Ricardo Bernardos licentiatavhandling och vann i våras energi- och miljöpriset i Venture Cup Syd. Totalt är en handfull studenter och doktorander engagerade i bolaget, som nyligen fått så kallat acceleratorstöd av Innovationskontor Syd för att kunna anställa en vd.

Även cTrap baseras på ett doktorandprojekt under ledning av Lennart Larsson, professor i medicinsk mikrobiologi, och kretsar kring en duk som placeras över fuktskadade ytor i hus och byggnader. Duken består av ett laminat med fyra lager som i studier visat sig kunna stoppa nästan all utsöndring av mögelämnen, inklusive hälsovådliga mykotoxiner. cTrap, som nyligen fick 500.000 kronor i verifieringsstöd från Vinnova, drivs i dag som ett gemensamt projekt mellan forskargruppen och Luis. Enligt Linus Wiebe är målet att inom kort bilda ett bolag kring tekniken.

Vinnova backar också upp Speximo, där Luis gick in som 20-procentig delägare i början av maj. Speximo utvecklar hudkrämsingredienser baserade på stärkelse från quinoa och ska använda de 1,5 miljonerna från Vinnova för att undersöka hur produktionen ska kunna skalas upp och industrialiseras. I dag testas ingrediensen hos kosmetikatillverkare.

— Vi vet att det är en säker ingrediens men behöver bättre dokumentation för att visa det. Vi ska även säkerställa produktionen och försöka nå vår första affär, säger vd Malin Sjöö.

Erik Olausson

Med bland andra ConCellae och Saromics Biostructures har Luis hittills i år gjort fem nyinvesteringar. Nu är miljöteknikbolaget EfficaxEnergy på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.