fredag 23 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Axis åter klart för börsens large cap-lista

Stockholmsbörsen släpper det officiella beskedet först i december, men allt pekar på att Axis i januari gör jättar som Ericsson och Atlas Copco sällskap på den prestigetunga large cap-listan.

Med ett marknadsvärde på 11,3 miljarder kronor kvalar Lundabaserade Axis i dag in i toppskiktet av svenska börsföretag. Gränsen till storbolagslistan, large cap, går vid 1 miljard euro och eftersom Axis även i fjol låg över denna nivå kommer aktien inför 2013 års handel att lyftas upp från mid cap.

Sedan satsningen på digitala system för kameraövervakning i mitten av nittiotalet har Axis utvecklats till ett av regionens starkaste tillväxtbolag. Bara i år har omsättningen för januari till september ökat med 19 procent till 3 miljarder kronor, med en rörelsemarginal på 12 procent.

Företaget har nyanställt i ett rasande tempo. Just nu rekryteras i snitt fem personer i veckan. Bolaget har drygt 1.300 anställda, varav cirka 800 i Lund.

Presschefen Margareta Lantz tar uppflyttningen med ro och konstaterar att man en gång tidigare, under 2007-2008, varit inne och vänt på large cap. Sedan dess har börsens regler gjorts om och i dag görs genomgången inför upp- och nedgradering en gång om året, i november.

Bolaget ska ha hållit sitt värde över ett års tid, vilket medför att Malmöbaserade AarhusKarlshamn och Hexpol ligger i läge för uppflyttning i nästa års revidering. De har i dag ett börsvärde på 10,9 miljarder respektive 10,6 miljarder kronor.

Large cap-bolag anses dra till sig mer bevakning från analytiker, medier och investerare vilket ska bidra till en än bättre värdering. Skånes största börsföretag är alltjämt Alfa Laval och Trelleborg.

Kristian Svensson

Stockholmsbörsen släpper det officiella beskedet först i december, men allt pekar på att Axis i januari gör jättar som Ericsson […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.

  • Spotlight lanserar finlista

    Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.

  • … och några tröstande ord till life science

    Life science-sektorn går dåligt på börsen. Men det finns pengar att hämta, det säger Max Odlander från venture capital-firman Health Cap under ett event på The Loop under onsdagen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.