torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Axis åter klart för börsens large cap-lista

Stockholmsbörsen släpper det officiella beskedet först i december, men allt pekar på att Axis i januari gör jättar som Ericsson och Atlas Copco sällskap på den prestigetunga large cap-listan.

Med ett marknadsvärde på 11,3 miljarder kronor kvalar Lundabaserade Axis i dag in i toppskiktet av svenska börsföretag. Gränsen till storbolagslistan, large cap, går vid 1 miljard euro och eftersom Axis även i fjol låg över denna nivå kommer aktien inför 2013 års handel att lyftas upp från mid cap.

Sedan satsningen på digitala system för kameraövervakning i mitten av nittiotalet har Axis utvecklats till ett av regionens starkaste tillväxtbolag. Bara i år har omsättningen för januari till september ökat med 19 procent till 3 miljarder kronor, med en rörelsemarginal på 12 procent.

Företaget har nyanställt i ett rasande tempo. Just nu rekryteras i snitt fem personer i veckan. Bolaget har drygt 1.300 anställda, varav cirka 800 i Lund.

Presschefen Margareta Lantz tar uppflyttningen med ro och konstaterar att man en gång tidigare, under 2007-2008, varit inne och vänt på large cap. Sedan dess har börsens regler gjorts om och i dag görs genomgången inför upp- och nedgradering en gång om året, i november.

Bolaget ska ha hållit sitt värde över ett års tid, vilket medför att Malmöbaserade AarhusKarlshamn och Hexpol ligger i läge för uppflyttning i nästa års revidering. De har i dag ett börsvärde på 10,9 miljarder respektive 10,6 miljarder kronor.

Large cap-bolag anses dra till sig mer bevakning från analytiker, medier och investerare vilket ska bidra till en än bättre värdering. Skånes största börsföretag är alltjämt Alfa Laval och Trelleborg.

Kristian Svensson

Stockholmsbörsen släpper det officiella beskedet först i december, men allt pekar på att Axis i januari gör jättar som Ericsson […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad