måndag 28 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nytt riskkapital till mobila betalningar

Ägarna fortsätter att investera tungt i Mobills betalningssystem för mobiler. Med en nyemission på 5 miljoner har totalt 20 miljoner kronor pumpats in i verksamheten bara i år. Nykomling i kundlistan är Djurgårdsbussarna, som ska testa Malmöbolagets sms-biljetter för att sätta stopp för tjuvåkarna.

Redan 2011 tog Mobill in runt 10 miljoner kronor från befintliga ägarkretsen, som består av affärsänglar med styrelseordföranden Tommy Larsson i spetsen. Men aptiten har inte stillats för det. I fyra steg, varav det sista i mitten på september, har Mobill dragit in ytterligare 20 miljoner kronor under året för att öka tillväxten.

Joakim Nilehn— Vi är inne i en snabb expansionsfas där vi växer på den asiatiska marknaden och också har börjat titta på Afrika. Därför finns ett behov av tillväxtkapital, säger Mobills vd Joakim Niléhn.

I samband med vårens hockey-VM i Stockholm lanserade Mobill sin senaste produkt, en läsare som i kombination med bolagets betalningssystem kan användas för att skanna in och verifiera sms-kvitton från telefonskärmen. Under idrottsevenemang gör tekniken det möjligt för publiken att handla med mobilen under matchen, varor som de sedan kan hämta ut i arena-shoppen i pausen. Ett annat användningsområde är kollektivtrafik.

— Djurgårdsbussarna har börjat installera våra läsare i sina bussar för att kontrollera om sms-biljetter är giltiga. När biljetten lästs av en gång går den inte att använda igen, säger Joakim Niléhn.

Mobill har i dag ett brett spektrum av kunder — allt från parkeringsbolag till kundklubbar och andra aktörer inom mobilbetalning. Till det yttre kan det se spretigt ut, men Joakim Niléhn menar att den tekniska lösningen är likartad för samtliga kunder. Styrkan ligger i handlarens möjlighet att verifiera betalningen. Att det i dag främst sker via avläsning av sms är framförallt en praktisk fråga.

— I vår läsare finns exempelvis möjlighet till NFC, vi är noga med att inte vara beroende av operatörer och är inte heller något finanshus utan fokuserar just på den tekniska lösningen, säger Joakim Niléhn.

Omsättningen har växt från 8,3 miljoner kronor 2009 till 21 miljoner 2011. Niléhn vill inte ge någon prognos för innevarande år men säger att bolaget fortsätter att växa. Personalstyrkan ligger i dag på runt tio anställda, därtill sysselsätts ett antal konsulter.

Mobill och dess ägarkrets är inte ensamma om att satsa hårt på mobila betalningar. Svenska Izettle, som utvecklat en kortbetalningsdosa till mobiltelefoner, drog tidigare i år in 230 miljoner kronor från bland andra Greylock Partners och Northzone. Samtidigt har teleoperatörerna Telia, Tele2, Telenor och Tre gått samman och lanserat den digitala plånboken Wywallet.

Joel Lyth

Ägarna fortsätter att investera tungt i Mobills betalningssystem för mobiler. Med en nyemission på 5 miljoner har totalt 20 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danskt vaccinbolag blir svensk-brittiskt

    Det svenska rikskapitalbolaget Nordic Capital och det brittiska Permira lägger ett bud på Bavarian Nordic. Affären värderar det danska bolaget till 28,5 miljarder kronor.

  • ”Ett förtroende att förvalta bostäder”

    För femton år sedan kallades Olof Andersson filantrop när han pratade hållbarhet med banken. Men Trianons vd och huvudägare står fast vid att hållbarhet är en god affär och han tror stenhårt på att hemstaden Malmö kommer att fortsätta växa.

  • Miljardbonusen som ingen vill ha

    Facebook-bolaget Meta påstås ha erbjudit upp till 100 miljoner dollar i bonus till Open AI-anställda som kan tänka sig att hoppa över till Zuckerberg. Ändå har inte en enda tackat ja. Jan Dahlqvist frågar sig varför.

  • Hänt i vecka 30

    Lite halvdana siffror apporterades från Oatly, Swedencare och Alfa Laval i förra veckan. Men två av tre ser det som mellankvartal och räknar med att det tar sig under resten av året.


  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.