fredag 26 april 2024

inloggad som

Nytt riskkapital till mobila betalningar

Ägarna fortsätter att investera tungt i Mobills betalningssystem för mobiler. Med en nyemission på 5 miljoner har totalt 20 miljoner kronor pumpats in i verksamheten bara i år. Nykomling i kundlistan är Djurgårdsbussarna, som ska testa Malmöbolagets sms-biljetter för att sätta stopp för tjuvåkarna.

Redan 2011 tog Mobill in runt 10 miljoner kronor från befintliga ägarkretsen, som består av affärsänglar med styrelseordföranden Tommy Larsson i spetsen. Men aptiten har inte stillats för det. I fyra steg, varav det sista i mitten på september, har Mobill dragit in ytterligare 20 miljoner kronor under året för att öka tillväxten.

Joakim Nilehn— Vi är inne i en snabb expansionsfas där vi växer på den asiatiska marknaden och också har börjat titta på Afrika. Därför finns ett behov av tillväxtkapital, säger Mobills vd Joakim Niléhn.

I samband med vårens hockey-VM i Stockholm lanserade Mobill sin senaste produkt, en läsare som i kombination med bolagets betalningssystem kan användas för att skanna in och verifiera sms-kvitton från telefonskärmen. Under idrottsevenemang gör tekniken det möjligt för publiken att handla med mobilen under matchen, varor som de sedan kan hämta ut i arena-shoppen i pausen. Ett annat användningsområde är kollektivtrafik.

— Djurgårdsbussarna har börjat installera våra läsare i sina bussar för att kontrollera om sms-biljetter är giltiga. När biljetten lästs av en gång går den inte att använda igen, säger Joakim Niléhn.

Mobill har i dag ett brett spektrum av kunder — allt från parkeringsbolag till kundklubbar och andra aktörer inom mobilbetalning. Till det yttre kan det se spretigt ut, men Joakim Niléhn menar att den tekniska lösningen är likartad för samtliga kunder. Styrkan ligger i handlarens möjlighet att verifiera betalningen. Att det i dag främst sker via avläsning av sms är framförallt en praktisk fråga.

— I vår läsare finns exempelvis möjlighet till NFC, vi är noga med att inte vara beroende av operatörer och är inte heller något finanshus utan fokuserar just på den tekniska lösningen, säger Joakim Niléhn.

Omsättningen har växt från 8,3 miljoner kronor 2009 till 21 miljoner 2011. Niléhn vill inte ge någon prognos för innevarande år men säger att bolaget fortsätter att växa. Personalstyrkan ligger i dag på runt tio anställda, därtill sysselsätts ett antal konsulter.

Mobill och dess ägarkrets är inte ensamma om att satsa hårt på mobila betalningar. Svenska Izettle, som utvecklat en kortbetalningsdosa till mobiltelefoner, drog tidigare i år in 230 miljoner kronor från bland andra Greylock Partners och Northzone. Samtidigt har teleoperatörerna Telia, Tele2, Telenor och Tre gått samman och lanserat den digitala plånboken Wywallet.

Joel Lyth

Ägarna fortsätter att investera tungt i Mobills betalningssystem för mobiler. Med en nyemission på 5 miljoner har totalt 20 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.