torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ny klinisk studie och börsplaner för Alteco Medical

En nyemission har resulterat i åtta miljoner kronor för medicinteknikföretaget Alteco Medical i Lund. Bolaget satsar pengarna på en klinisk studie av företagets blodreningsprodukt, Alteco LPS Adsorber, mot akut blodförgiftning.

— Det är obruten mark vi går in på nu. En så här stor studie av den typen har aldrig gjorts i Skandinavien, säger vd Jonas Jönmark till Rapidus.

60 patienter ska ingå i studien som beräknas ta 20 månader. Produkten har tidigare genomgått flera mindre studier och är godkänd i Europa och Ryssland.

Enligt Jonas Jönmark är en av fördelarna med LPS Absorber att den kan användas med blodreningsutrustningar som redan finns ute på sjukhusen världen över. Produkten är en engångspatron, stor som en läskburk, som kopplas till patienten och en befintlig blodpump. Vid blodförgiftning reagerar kroppen mycket kraftigt mot en lipopolysackarid, LPS, som är ett skadligt ämne gramnegativa bakterier lämnar i blodet. LPS fångas upp ur blodet med hjälp av patronen. Företagets produkt har hittills använts vid 1.000 behandlingar.

Varje år drabbas flera miljoner människor världen över av blodförgiftning. Förloppet är ofta snabbt med en dödlighet på upp till 30 procent. I Sverige avlider cirka tusen personer årligen av sjukdomen.

Första kvartalet nästa år planerar Alteco Medical att göra en publik emission och lista företaget på en av de mindre börserna. Ägarantalet har efter senaste nyemissionen ökat från fyra till tjugo. Huvudägare är fortfarande Anders Ahltin, en av grundarna till Alteco Medical och tidigare vd för Gambro i Lund. Via Esalp Invest har han 64 procent av företaget. Näst största ägare är Sydsvensk Entreprenörfond med 11 procent.

Bolaget har även förstärkt styrelsen. Nya representanter är Ugo Grondelli, med 40 års erfarenhet inom medicinteknisk företagsledning från bland annat Gambro, och Mats Wahlström, som haft ledande positioner i mer än 30 år i flera internationella medicintekniska företag, varav några är Gambro och Fresenius.

Alteco Medical grundades 2002. Förra året landade omsättningen på 3,4 miljoner kronor med en förlust på 6,2 miljoner. Företaget har idag fyra anställda. Jonas Jönmark räknar med att företaget går med vinst årsskiftet 2013/2014.

Elisabet Ottosson

En nyemission har resulterat i åtta miljoner kronor för medicinteknikföretaget Alteco Medical i Lund. Bolaget satsar pengarna på en klinisk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.