onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Ny klinisk studie och börsplaner för Alteco Medical

En nyemission har resulterat i åtta miljoner kronor för medicinteknikföretaget Alteco Medical i Lund. Bolaget satsar pengarna på en klinisk studie av företagets blodreningsprodukt, Alteco LPS Adsorber, mot akut blodförgiftning.

— Det är obruten mark vi går in på nu. En så här stor studie av den typen har aldrig gjorts i Skandinavien, säger vd Jonas Jönmark till Rapidus.

60 patienter ska ingå i studien som beräknas ta 20 månader. Produkten har tidigare genomgått flera mindre studier och är godkänd i Europa och Ryssland.

Enligt Jonas Jönmark är en av fördelarna med LPS Absorber att den kan användas med blodreningsutrustningar som redan finns ute på sjukhusen världen över. Produkten är en engångspatron, stor som en läskburk, som kopplas till patienten och en befintlig blodpump. Vid blodförgiftning reagerar kroppen mycket kraftigt mot en lipopolysackarid, LPS, som är ett skadligt ämne gramnegativa bakterier lämnar i blodet. LPS fångas upp ur blodet med hjälp av patronen. Företagets produkt har hittills använts vid 1.000 behandlingar.

Varje år drabbas flera miljoner människor världen över av blodförgiftning. Förloppet är ofta snabbt med en dödlighet på upp till 30 procent. I Sverige avlider cirka tusen personer årligen av sjukdomen.

Första kvartalet nästa år planerar Alteco Medical att göra en publik emission och lista företaget på en av de mindre börserna. Ägarantalet har efter senaste nyemissionen ökat från fyra till tjugo. Huvudägare är fortfarande Anders Ahltin, en av grundarna till Alteco Medical och tidigare vd för Gambro i Lund. Via Esalp Invest har han 64 procent av företaget. Näst största ägare är Sydsvensk Entreprenörfond med 11 procent.

Bolaget har även förstärkt styrelsen. Nya representanter är Ugo Grondelli, med 40 års erfarenhet inom medicinteknisk företagsledning från bland annat Gambro, och Mats Wahlström, som haft ledande positioner i mer än 30 år i flera internationella medicintekniska företag, varav några är Gambro och Fresenius.

Alteco Medical grundades 2002. Förra året landade omsättningen på 3,4 miljoner kronor med en förlust på 6,2 miljoner. Företaget har idag fyra anställda. Jonas Jönmark räknar med att företaget går med vinst årsskiftet 2013/2014.

Elisabet Ottosson

En nyemission har resulterat i åtta miljoner kronor för medicinteknikföretaget Alteco Medical i Lund. Bolaget satsar pengarna på en klinisk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.