söndag 24 november 2024

inloggad som

Scalados vinst rasade före Nokias uppköp

Den tidigare tillväxtraketen Scalado hade ett tufft sista år innan Nokias uppköp, visar bokslutet som nu registrerats hos Bolagsverket. Vinsten från 2010 på 6,6 miljoner rasade till 214.000 kronor.

Med en omsättning på 127 miljoner kronor under 2011 blev vinstmarginalen blygsamma på 0,9 procent. Det kan jämföras med toppåret 2009, då bolaget gjorde 20,5 miljoner kronor i vinst på en omsättning på 101 miljoner.

Vd Håkan Persson förklarar utvecklingen med att bolaget de senaste åren pressats hårt av operativsystemet Androids frammarsch.

hakan_persson— Tidigare sålde vi en utvecklingsplattform där kunderna själva kunde bygga sina grafiska applikationer. Med Android kom mycket av de funktionerna gratis, säger han till Rapidus.

Tidigare har Scalados mjukvara för bildhantering i små enheter som mobiltelefoner, digitalkameror och surfplattor ofta implementerats direkt på grafikchipen. Med kunder som Samsung, Fujitsu, NEC och Qualcomm har tekniken snabbt spridits till hundratals miljoner enheter. De senaste åren har omsättningen ökat med 20-100 procent per år. 2011 sjönk tillväxttakten till 5 procent.

Att det ändå blev en viss ökning av omsättningen beror enligt Håkan Persson på att bolaget satsat stora resurser på att utveckla egna avancerade applikationer. Bland de exempel som fått mycket uppmärksamhet finns funktionen remove, som avlägsnar oönskade objekt i bakgrunden på bilder, och rewind, som låter fotografen finjustera slutarögonblicket i olika delar av bilden.

Utöver utvecklingskostnader har resultatet tyngts av geografisk expansion. Vid Nokias uppköp hade bolaget filialer och dotterbolag i såväl USA och Belgien som Korea, Taiwan, Hong Kong och Japan. Delar av utvecklingen sköttes även av Cybercoms personal i kinesiska Chengdu.

I affären med Nokia, som formellt avslutades i juli, tog den finska telekomjätten över patent och ett 50-tal utvecklare i Lund. Säljare var grundarna, danska NorthCap, Industrifonden och Teknoseed. Kvar i ursprungliga Scalado AB finns större delen av ledningen och drygt 35 anställda i Skåne och Asien som arbetar vidare tills existerande kundkontrakt löpt ut.

Kom affären med Nokia i grevens tid?

— Nej, det fanns en väg framåt för Scalado också. Men det var ett bra tillfälle att sälja, säger Håkan Persson.

Erik Olausson

Den tidigare tillväxtraketen Scalado hade ett tufft sista år innan Nokias uppköp, visar bokslutet som nu registrerats hos Bolagsverket. Vinsten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.