måndag 13 maj 2024

inloggad som

Scalados vinst rasade före Nokias uppköp

Den tidigare tillväxtraketen Scalado hade ett tufft sista år innan Nokias uppköp, visar bokslutet som nu registrerats hos Bolagsverket. Vinsten från 2010 på 6,6 miljoner rasade till 214.000 kronor.

Med en omsättning på 127 miljoner kronor under 2011 blev vinstmarginalen blygsamma på 0,9 procent. Det kan jämföras med toppåret 2009, då bolaget gjorde 20,5 miljoner kronor i vinst på en omsättning på 101 miljoner.

Vd Håkan Persson förklarar utvecklingen med att bolaget de senaste åren pressats hårt av operativsystemet Androids frammarsch.

hakan_persson— Tidigare sålde vi en utvecklingsplattform där kunderna själva kunde bygga sina grafiska applikationer. Med Android kom mycket av de funktionerna gratis, säger han till Rapidus.

Tidigare har Scalados mjukvara för bildhantering i små enheter som mobiltelefoner, digitalkameror och surfplattor ofta implementerats direkt på grafikchipen. Med kunder som Samsung, Fujitsu, NEC och Qualcomm har tekniken snabbt spridits till hundratals miljoner enheter. De senaste åren har omsättningen ökat med 20-100 procent per år. 2011 sjönk tillväxttakten till 5 procent.

Att det ändå blev en viss ökning av omsättningen beror enligt Håkan Persson på att bolaget satsat stora resurser på att utveckla egna avancerade applikationer. Bland de exempel som fått mycket uppmärksamhet finns funktionen remove, som avlägsnar oönskade objekt i bakgrunden på bilder, och rewind, som låter fotografen finjustera slutarögonblicket i olika delar av bilden.

Utöver utvecklingskostnader har resultatet tyngts av geografisk expansion. Vid Nokias uppköp hade bolaget filialer och dotterbolag i såväl USA och Belgien som Korea, Taiwan, Hong Kong och Japan. Delar av utvecklingen sköttes även av Cybercoms personal i kinesiska Chengdu.

I affären med Nokia, som formellt avslutades i juli, tog den finska telekomjätten över patent och ett 50-tal utvecklare i Lund. Säljare var grundarna, danska NorthCap, Industrifonden och Teknoseed. Kvar i ursprungliga Scalado AB finns större delen av ledningen och drygt 35 anställda i Skåne och Asien som arbetar vidare tills existerande kundkontrakt löpt ut.

Kom affären med Nokia i grevens tid?

— Nej, det fanns en väg framåt för Scalado också. Men det var ett bra tillfälle att sälja, säger Håkan Persson.

Erik Olausson

Den tidigare tillväxtraketen Scalado hade ett tufft sista år innan Nokias uppköp, visar bokslutet som nu registrerats hos Bolagsverket. Vinsten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen