torsdag 21 november 2024

inloggad som

EXTRA: Al-Amoudi och Samuelsson investerar i Crunchfish

Mobilteknikbolaget Crunchfish i Malmö tar in 17 miljoner kronor i riskkapital. Pengarna kommer främst från shejk Mohammed Al-Amoudi och serieentreprenören Joachim Samuelsson, som i våras sålde sitt ägande i medicinteknikbolaget Biomain i Helsingborg.

Kapitalet ska gå till vidareutveckling av Crunchfish teknik Active 3D, förkortat A3D, men också till patent- och marknadssatsningar. Active 3D gör att användaren med hjälp av gester kan interagera med exempelvis mobiltelefoner och läsplattor, genom den inbyggda kameran, utan att skärmen behöver vidröras. Tekniken lanserades förra året och har sedan dess finjusterats av bolagets utvecklare.

— Crunchfish har kommit mycket långt och bolagets teknik ligger i absolut framkant. Liknande saker går visserligen att göra i labbmiljö, men A3D fungerar även under dåliga ljusförhållanden och på system med begränsad processorkapacitet, säger Joachim Samuelsson till Rapidus.

Han säger att flera andra bolag har försökt med liknande tekniker utan att lyckas i någon större omfattning. Crunchfish har ett flertal inlämnade patentansökningar och ytterligare ansökningar på gång. Bolaget satsar nu på att implementera tekniken i enheter som har stor spridning. Enligt Joachim Samuelsson för man kontraktsdiskussioner med flera företag — inte enbart inom mobil- eller surfplatteområdet.

— Den största potentialen ligger i att man inte behöver ändra någon hårdvara i de terminaler som använder A3D, eftersom den är helt mjukvarubaserad. Jag och flera med mig tror att rörelsestyrning kommer att slå stort på världsmarknaden, säger han.

Crunchfish grundades på våren 2010 och omsatte första verksamhetsåret drygt en miljon kronor. Parallellt med ett 40-tal appar av olika slag har bolaget utvecklat en teknik för att visa reklam i mobiltelefoner. Vidareutveckling av både appar och reklammotor kommer dock att fasas ut till förmån för Active 3D.

Bolagets huvudägare är i dag grundarna Paul Cronholm, teknisk chef, och Thomas Gårdängen, vd och marknadsansvarig. Joachim Samuelsson går in som styrelseordförande och ska nu jobba med att hitta en ny extern vd som kan över innan årsskiftet.

Förutom Paul Cronholm och Thomas Gårdängen går Håkan Paulsson och Jörgen Neckmar in i styrelsen. Neckmar bor i Hongkong och var där tidigare ansvarig för Anoto och därefter Teleca. Han sitter i styrelsen för Cognimatics och har även arbetat för bland annat Scalado och Sony Ericsson.

Av de 17 miljoner kronor som bolaget tar in kommer 10 miljoner från den saudiske affärsmannen Mohammed Al-Amoudi, 6 miljoner från Joachim Samuelssons holdingbolag och 1 miljon från Helsingborgsbolaget Intesa.

Anders Frick

Mobilteknikbolaget Crunchfish i Malmö tar in 17 miljoner kronor i riskkapital. Pengarna kommer främst från shejk Mohammed Al-Amoudi och serieentreprenören […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.