torsdag 28 mars 2024

inloggad som

EXTRA: Al-Amoudi och Samuelsson investerar i Crunchfish

Mobilteknikbolaget Crunchfish i Malmö tar in 17 miljoner kronor i riskkapital. Pengarna kommer främst från shejk Mohammed Al-Amoudi och serieentreprenören Joachim Samuelsson, som i våras sålde sitt ägande i medicinteknikbolaget Biomain i Helsingborg.

Kapitalet ska gå till vidareutveckling av Crunchfish teknik Active 3D, förkortat A3D, men också till patent- och marknadssatsningar. Active 3D gör att användaren med hjälp av gester kan interagera med exempelvis mobiltelefoner och läsplattor, genom den inbyggda kameran, utan att skärmen behöver vidröras. Tekniken lanserades förra året och har sedan dess finjusterats av bolagets utvecklare.

— Crunchfish har kommit mycket långt och bolagets teknik ligger i absolut framkant. Liknande saker går visserligen att göra i labbmiljö, men A3D fungerar även under dåliga ljusförhållanden och på system med begränsad processorkapacitet, säger Joachim Samuelsson till Rapidus.

Han säger att flera andra bolag har försökt med liknande tekniker utan att lyckas i någon större omfattning. Crunchfish har ett flertal inlämnade patentansökningar och ytterligare ansökningar på gång. Bolaget satsar nu på att implementera tekniken i enheter som har stor spridning. Enligt Joachim Samuelsson för man kontraktsdiskussioner med flera företag — inte enbart inom mobil- eller surfplatteområdet.

— Den största potentialen ligger i att man inte behöver ändra någon hårdvara i de terminaler som använder A3D, eftersom den är helt mjukvarubaserad. Jag och flera med mig tror att rörelsestyrning kommer att slå stort på världsmarknaden, säger han.

Crunchfish grundades på våren 2010 och omsatte första verksamhetsåret drygt en miljon kronor. Parallellt med ett 40-tal appar av olika slag har bolaget utvecklat en teknik för att visa reklam i mobiltelefoner. Vidareutveckling av både appar och reklammotor kommer dock att fasas ut till förmån för Active 3D.

Bolagets huvudägare är i dag grundarna Paul Cronholm, teknisk chef, och Thomas Gårdängen, vd och marknadsansvarig. Joachim Samuelsson går in som styrelseordförande och ska nu jobba med att hitta en ny extern vd som kan över innan årsskiftet.

Förutom Paul Cronholm och Thomas Gårdängen går Håkan Paulsson och Jörgen Neckmar in i styrelsen. Neckmar bor i Hongkong och var där tidigare ansvarig för Anoto och därefter Teleca. Han sitter i styrelsen för Cognimatics och har även arbetat för bland annat Scalado och Sony Ericsson.

Av de 17 miljoner kronor som bolaget tar in kommer 10 miljoner från den saudiske affärsmannen Mohammed Al-Amoudi, 6 miljoner från Joachim Samuelssons holdingbolag och 1 miljon från Helsingborgsbolaget Intesa.

Anders Frick

Mobilteknikbolaget Crunchfish i Malmö tar in 17 miljoner kronor i riskkapital. Pengarna kommer främst från shejk Mohammed Al-Amoudi och serieentreprenören […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]