onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ministrar backar upp forskningspark för miljöteknik

Planerna på Öresundsregionens första renodlade forskningspark för miljöteknik har tagit ett stort kliv närmare verklighet. Under sommaren har de tre inblandade ministrarna ställt sig bakom bygget av parken, som på sikt ska rymma uppåt 5.000 arbetsplatser.

Forskningsparken ska ligga vid Danmarks Tekniske Universitets campus Risø, norr om Roskilde. Enligt verksamhetschefen Torben Orla Nielsen ska den fullt utbyggd rymma 100-150 miljöteknikföretag.

Planerna har funnits ett tag, men fastnat i Folketinget eftersom bygget kräver ändring av den regionala översiktsplanen. Under sommaren har klimatminister Martin Lidegaard besökt området och han har nu tillsammans med miljöminister Ida Auken och näringsminister Ole Sohn godkänt projektet, erfar Rapidus. Därmed är vägen öppen för att klubba satsningen i Folketinget.

— Vi har inga bolag som står och väntar på att få flytta in, det är avgörande att vi får helt godkänt först. Med ministrarnas uppbackning räknar vi med att Folketinget kan säga ja i slutet av året så att vi kan komma igång med bygget 2013, säger Torben Orla Nielsen till Rapidus.

Placeringen vid DTU:s campus ger miljöteknikbolagen tillgång till universitetets testfaciliteter. I höstas fick DTU-forskarna även medel av regeringen till en ny vindtunnel, något som väntas bli ett dragplåster för vindkraftsindustrin.

Den nya forskningsparken blir del av Scion DTU, med lokaler på 180.000 kvadratmeter i Lyngby och Hørsholm. Scion är även delägare i bioteknikparken Cobis som startade 2009 i Köpenhamn. Medräknat Cobis ryms 175 tillväxtbolag med 3.500 anställda under Scions tak.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Planerna på Öresundsregionens första renodlade forskningspark för miljöteknik har tagit ett stort kliv närmare verklighet. Under sommaren har de tre […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

  • Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

    På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.