söndag 24 november 2024

inloggad som

Välkommen upp på scen, Huawei!

Kort sagt: Med telekomveteranen Tord Wingren vid rodret har Huawei alla möjligheter att ta en position i regionens krisande mobilkluster. Inte minst de små teknikföretagen lär märka av värvningen.

Av Kristian Svensson, chefredaktör
Research: Erik Olausson

Rapidus kunde igår berätta att telekomprofilen Tord Wingren blir ny platschef för Huawei i Lund. Vi ska inte överdriva betydelsen av en enskild person, men i detta fall får vi heller inte underskatta effekterna av rätt man på rätt plats.

För Huawei är Tord Wingren inget annat än en drömrekrytering. Smått sensationell också, i och med att mannen med stort Ericssonhjärta nu går till värsta rivalen.

Kinesiska Huawei sysselsätter idag 140.000 personer världen över. För två år sedan spräckte Rapidus nyheten om etableringen i Lund. Sedan dess har det varit ganska tyst om satsningen, men nu kommer den förmodligen märkas desto mer.

Tord Wingrens uppdrag är att expandera i Lund. I år ska filialen gå från knappt tjugo anställda till trettio. Nästa år ska den växa ytterligare.

Wingren är ursprungligen från Helsingborg och har pluggat på LTH. Under arton år jobbade han inom Ericsson och hade ett viktigt finger med i mobiltelefonins framväxt, inte minst som chef för EMP. Senaste åren har han bland annat varit Europachef för Samsung och VD för Nanoradio. I höstas återvände han till Skåne med engagemang i en rad mindre teknikbolag.

Trots sin storlek betraktas Huawei som en uppstickare i Sverige. När nu Tord Wingren tar ledartröjan i Lund får verksamheten här en ny tyngd. Satsningen är en tydlig indikator på den kinesiska jättens avsikter i regionen.

Koncernen har närmast obegränsad tillgång till billiga ingenjörer i hemlandet, men behöver erfaren kompetens från exempelvis Ericssonsfären. Wingrens kontaktnät lär öppna många dörrar och göra det lättare att locka över svårflörtade chefer och specialister.

Filialen på Edison Park är ett renodlat utvecklingskontor för komponenter till mobiltelefoner, främst 4G-modem. Det gör verksamheten till en konkurrent till ST-Ericsson, som sitter bara ett stenkast bort.

Huawei är starkast inom infrastruktur för mobiltelefoni, men har sedan lanseringen av sin första telefon i mitten av 2000-talet successivt knaprat marknadsandelar. Fjärde kvartalet 2011 såldes fjorton miljoner mobiler — tre miljoner fler än Sony Ericsson.

Framöver lär Huawei ta en mer aktiv roll i Öresundsregionens telekomkluster. Wingren flaggar direkt för samarbete med universitet och kompetenscenter. Här ligger Mobile Heights nära till hands, som länge försökt få företaget engagerat som medlem eller partner.

Han trycker också på vikten av samarbete inom näringslivet.

”Det måste finnas symbios mellan stora och små företag. Huawei kommer att bli en föregångare på detta område”, sa han när han intervjuades på Rapidusbaren igår kväll.

Här har Ericssonsfären tidigare varit drivande, men tappat position i takt med sparpaketen. Vägen ligger öppen för Tord Wingren — som bara senaste månaderna gått in i bland annat Zimpl (textinmatning i mobiler), Anyfi Networks (wifi-teknik), Mobill (mobila betalningar) och Aaxsus (LED-belysning).

Wingren kan bli en dörröppnare för regionens småföretag in till den kinesiska jätten och i förlängningen en genväg till den kinesiska marknaden.

För Ericssonbolagen och Sony Mobile är rekryteringen ytterligare en varningssignal om konkurrentens aggressiva tillväxtplaner. För alla oss andra är det bara goda nyheter. Välkommen upp på scen, Huawei!

Kort sagt: Med telekomveteranen Tord Wingren vid rodret har Huawei alla möjligheter att ta en position i regionens krisande mobilkluster. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.

  • Mobile Heights byter namn

    Namnet för teknikklustret Mobile Heights har spelat ut sin roll. Det handlar varken om mobilindustri eller om den geografiska anspelningen på höjden i norra Lund längre. Därför är det dags för ett namnbyte som ska signalera den nya tiden. Det nya namnet är…

  • Beammwave och Vibrosense gör nyemissioner

    Kassorna tryter för flera skånska utvecklingsbolag. De senaste nyemissionerna gäller Beammwaves antennteknik och Vibrosenses medicinteknik.

  • Mobile Heights vd får topposition i Europa

    Mobile Heights vd Ola Svedin har valts till vice-president för Silicon Europe Alliance, en europeisk klusterorganisation som stöttar utveckling av mikroelektronik och mjukvarulösningar.

  • Mobile Heights inte längre bara mobilt

    Det är inte mycket telekom kvar i klusterorganisationen Mobile Heights. I dag talar vd Ola Svedin hellre om ”tech” i bredare mening.

  • …när fler satsar på solceller

    I Sverige har elproduktionen från solenergi multiplicerats de senaste åren. Utvecklingen skyndas på av höga elpriser som gör att allt […]

  • Krig om parkeringsplatserna

    Konkurrensen är hård mellan alla parkeringsappar. För de skånska företagen som säljer mobila parkeringstjänster är situationen pressad. Rapidus tar med […]

  • Ny vice vd skalar upp Mobile Heights

    Alma Sandberg blir Mobile Heights första vice vd, med operativt verksamhetsansvar. På agendan står en expansion sedan klustrets största projekt, […]

  • Mästarens årsfacit: 25 nya patent

    Bengt Lindoff är en av Sveriges mesta uppfinnare med omkring 2.000 beviljade patent genom karriären. I år lär han klocka […]