tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Hårdbantade Obducats rekonstruktion i hamn

Sedan 1 november befinner sig NGM-noterade nanoteknikbolaget Obducat i rekonstruktion. Rapidus kan i dag berätta att de största borgenärerna accepterat en ackordsuppgörelse. Men det är ett kraftigt reducerat bolag som tar sig ur processen.

För att få igenom rekonstruktionen, där större skulder skrivs ned med 75 procent, krävs att tre fjärdedelar av borgenärerna är med på tåget.

— Vi fick ett medgivande från den sista strategiskt viktiga parten i slutet av förra veckan. I dag räknar jag med att få in papperna till tingrätten, säger rekonstruktören Lennart Atteryd på Ackordscentralen.

Tidigare har tingrätten förlängt rekonstruktionstiden till 3 maj. Med klartecken från borgenärerna är återstoden enligt Lennart Atteryd bara en transportsträcka. Utgångspunkten för ackordsuppgörelsen har varit att verksamheten nu ska kunna drivas vidare utan ytterligare kapitaltillskott.

Under fjoråret minskade Obducatkoncernens förluster från 70,9 miljoner kronor 2010 till 43,8 miljoner. Vägen dit har gått genom hårdbantning av personalstyrkan. Under året gick antalet anställda i koncernen från 61 till 25. Merparten av den kvarvarande personalen finns i Malmö. Några ytterligare besparingsåtgärder är enligt ordförande Henri Bergstrand inte aktuella. Det finns inte heller några beslut om nyfinansiering.

— Vi har passat på att göra en större omstrukturering av organisationen. Även om det har tagit tid och varit kämpigt är vi på väg i rätt riktning nu, säger han till Rapidus.

Obducat grundades 1989 av bland andra Henri Bergstrand och har utvecklat teknik för nanoimprintlitografi.

Joel Lyth

Sedan 1 november befinner sig NGM-noterade nanoteknikbolaget Obducat i rekonstruktion. Rapidus kan i dag berätta att de största borgenärerna accepterat en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.