torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Hårdbantade Obducats rekonstruktion i hamn

Sedan 1 november befinner sig NGM-noterade nanoteknikbolaget Obducat i rekonstruktion. Rapidus kan i dag berätta att de största borgenärerna accepterat en ackordsuppgörelse. Men det är ett kraftigt reducerat bolag som tar sig ur processen.

För att få igenom rekonstruktionen, där större skulder skrivs ned med 75 procent, krävs att tre fjärdedelar av borgenärerna är med på tåget.

— Vi fick ett medgivande från den sista strategiskt viktiga parten i slutet av förra veckan. I dag räknar jag med att få in papperna till tingrätten, säger rekonstruktören Lennart Atteryd på Ackordscentralen.

Tidigare har tingrätten förlängt rekonstruktionstiden till 3 maj. Med klartecken från borgenärerna är återstoden enligt Lennart Atteryd bara en transportsträcka. Utgångspunkten för ackordsuppgörelsen har varit att verksamheten nu ska kunna drivas vidare utan ytterligare kapitaltillskott.

Under fjoråret minskade Obducatkoncernens förluster från 70,9 miljoner kronor 2010 till 43,8 miljoner. Vägen dit har gått genom hårdbantning av personalstyrkan. Under året gick antalet anställda i koncernen från 61 till 25. Merparten av den kvarvarande personalen finns i Malmö. Några ytterligare besparingsåtgärder är enligt ordförande Henri Bergstrand inte aktuella. Det finns inte heller några beslut om nyfinansiering.

— Vi har passat på att göra en större omstrukturering av organisationen. Även om det har tagit tid och varit kämpigt är vi på väg i rätt riktning nu, säger han till Rapidus.

Obducat grundades 1989 av bland andra Henri Bergstrand och har utvecklat teknik för nanoimprintlitografi.

Joel Lyth

Sedan 1 november befinner sig NGM-noterade nanoteknikbolaget Obducat i rekonstruktion. Rapidus kan i dag berätta att de största borgenärerna accepterat en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]