onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Malmö bas när Securitas Direct breddar portföljen

Med 1,4 miljoner kunder är Securitas Directs hårdvara redan väl etablerad i svenska hem. Från att ha varit ett renodlat larmbolag rör sig produktutbudet nu mot helt andra fält och det är den svällande forskningsavdelningen i Malmö som leder utvecklingen.

Förra sommaren sålde EQT Securitas Direct till amerikanska riskkapitalbolagen Bain Capital och Hellman & Friedman för 2,3 miljarder euro. Tre år tidigare hade EQT köpt ut Securitas Direct från börsen för 10,1 miljarder kronor.

Bakom den häftiga värdestegringen låg flera år med stark tillväxt samt expansionsmöjligheter utanför Europa. Men prislappen motiveras också av Securitas Directs infrastruktur och marknadsposition när våra hem digitaliseras i allt högre grad.

Endast två procent av Securitas Directs omsättning går till utveckling – men med en försäljning på sex miljarder 2011 blir det ändå 120 miljoner kronor i forskningbudget. På Malmökontoret, där utvecklingsavdelningen finns, har antalet anställda nästan fördubblats på tre år till drygt 100 personer, varav 60 utvecklare.

— I dag kommer omkring 80 procent av intäkterna från larmtjänster men tittar vi på vår forskningsbudget ligger 80 procent på andra typer av produkter. Det säger något om hur bolaget kommer att utveckla sig i framtiden, säger koncernchef Dick Seger.

Uppkopplade rökdetektorer och mögelvarnare knutna till Securitas Directs tjänster är ett par exempel på satsningar som breddat produktutbudet. Där samarbetar bolaget bland annat med Axis och Panasonic. I slutet av hösten gick Securitas Direct också med i ett konsortium med bland andra HemoCue, Lunds universitet och Sony Mobile för att ta fram teknik för cancervård i hemmet.

— Även om vi tittar brett blir det de produkter som ligger närmast vår nuvarande verksamhet där vi kan utnyttja vår mycket robusta infrastruktur som är mest intressanta, säger Dick Seger.

Joel Lyth

Med 1,4 miljoner kunder är Securitas Directs hårdvara redan väl etablerad i svenska hem. Från att ha varit ett renodlat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]