onsdag 21 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånsk teknik ska övervaka lungsjuka

Ett system som kombinerar mobiltelefon- och medicinteknik ska i framtiden kunna bedöma hälsan hos KOL-patienter. Systemet utvecklas av det skånska bolaget Caretelcom som nu planerar för en större patientstudie.

— Vi tror att systemet med stor träffsäkerhet kommer att kunna förutsäga när patienten riskerar att bli så sjuk att det krävs intensivvård. Att fånga upp patienten tidigare så att behandlingen kan anpassas är mycket mer kostnadseffektivt, säger VD Torbjörn Möller som också är en av Caretelcoms grundare.

Övriga grundare är läkaren och docenten Olof Jarlman och Martin Jervill, VD för Malmöbolaget Altero Energy Solutions.

Med bolagets system får patienten dagligen ett sms med hälsofrågor. Hon eller han blåser sedan i en spirometer, som används för att bedöma lungkapaciteten, och resultatet skickas till en databas.

Dessutom mäts kroppsaktiviteten regelbundet med hjälp av gyrofunktionen i patientens egen mobiltelefon. Caretelcom har utvecklat en mjukvara som räknar ut hur mycket energi bäraren förbrukar, baserat på telefonens rörelser. Även små rörelser är mätbara, som hushållssysslor. Poängen är att systemet ska upptäcka minskad aktivitet över tid, något som kan signalera att patienten mår sämre.

Caretelcom har genomfört en mindre studie vid Skånes universitetssjukhus i Lund för att verifiera att aktivitetsmätningen fungerar. Nu planeras en större studie och bolaget söker finansiering, mellan 3 och 4 miljoner kronor.

Tänkta kunder är i första hand läkemedels- och kontraktsforskningsbolag som kan använda systemet för att rekrytera patienter i rätt stadium av sjukdomen, och kontinuerligt ta in data från patienter i studier. I en senare fas ska systemet marknadsföras mot vårdpersonal.

— KOL är bara ett första användningsområde för tekniken. Vi har idéer om att utveckla den för övervakning av till exempel hjärtsvikt, diabetes och högt blodtryck, säger Torbjörn Möller.

Caretelcom grundades redan år 2000 men har varit vilande fram till 2010. De senaste årens utvecklingsarbete har finansierats av Torbjörn Möllers bolag Proceptus Management och partnerbolaget Infonomy i Lund som utvecklat mjukvaran.

Lisa Kirsebom

Ett system som kombinerar mobiltelefon- och medicinteknik ska i framtiden kunna bedöma hälsan hos KOL-patienter. Systemet utvecklas av det skånska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.


  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.