tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nybildningar bubblar ur AstraZeneca

Ideon Medicon Village börjar inte från noll då portarna slås upp efter årsskiftet. En handfull nystartade bolag bildade av tidigare AstraZeneca-anställda hänger redan på låset.

Bland dem som siktar på att flytta tillbaka till sin gamla arbetsplats finns Red Glead Discovery. Bolaget ska arbeta med den första fasen i preklinisk forskning, det som på branschspråk kallas lead discovery. Bolagsnamnet anspelar även på det engelska ordet för Skånes landskapsfågel glada.

— Vi har alla tackat nej till att flytta med till Mölndal, så det känns bra att ha någon lokal koppling även i namnet, säger VD Johan Evenäs.

Han är doktor i fysikalisk kemi och har liksom övriga i Red Glead en lång karriär i AstraZeneca bakom sig. De sju medgrundarna har alla arbetat mer än åtta år på utvecklingsavdelningen i Lund.

Red Glead ska till en början fokusera på kontraktsforskning och konsultverksamhet, men vid horisonten hägrar även egna läkemedelsprojekt. Johan Evenäs räknar med att bolaget ska växa till 15 personer inom några år.

Även nybildade Truly Translational ska få sina första intäkter från konsulttjänster. Bolaget är grundat av tre AstraZeneca-forskare inom translationell forskning, som syftar till att överbrygga klyftan mellan preklinisk och klinisk utveckling.

— Två av oss var även med när Active Biotech bildades ur Pharmacia 1998. Men det här känns väldigt annorlunda, säger VD Karin von Wachenfeldt.

Truly Translational börjar i liten skala men inom två år räknar Karin von Wachenfeldt med att bolaget har 6-7 anställda och egna labbmiljöer för kontraktsforskning.

Bland övriga bolag som hittills dykt upp efter AstraZenecas nedläggning finns:

* I-Mind Consulting: konsultbolag inom statistik- och datahantering bildat av fyra tidigare anställda på AstraZencas avdelning för clinical information science. Har redan kunder inom life science- och livsmedelsindustrin.

* Biomedical Imaging: mjukvarubaserad analys och specialistbedömningar av medicinska bilder, främst i samband med kliniska prövningar. Fyra grundare, varav tre tidigare AstraZeneca-anställda. Satsar även på produktutveckling av en mjukvara de utvecklat på AstraZeneca för att bygga databaser av medicinska bilder.

* En rad tidigare AstraZeneca-anställda har även bildat enmansbolag inom sina respektive fält, eller satsat på nya karriärer som hantverkare, trädgårdsterapeuter eller surdegsbagare. Totalt ingår ett 80-tal personer i ett nätverk för de som vill starta eget, bildat förra året av AstraZeneca-veteranen Erika Medin.

Erik Olausson

Ideon Medicon Village börjar inte från noll då portarna slås upp efter årsskiftet. En handfull nystartade bolag bildade av tidigare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Ny vd i krisande Move By Bike

    Malmöbolaget Move By Bikes rekonstruktion förlängdes nyligen ytterligare. Nu blir Fredrik Videlycka permanent vd på efter att ha haft rollen som interim. Han siktar på att komma ur rekonstruktionen redan innan sommaren.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.