fredag 22 november 2024

inloggad som

Vågenergibolag i mångmiljonförhandling

I slutet av juni besöker Danmarks klimatminister Lykke Friis cleantechbolaget Wave Stars testanläggning för vågenergi. Samtidigt förhandlar bolaget med första kommersiella kunden i en affär värd 60-70 miljoner danska kronor.

Med köpare på väg in räknar VD Bent Kristensen med att serieproduktion ska vara igång under nästa år i det nu nedlagda Lindø-verket på Fyn.

— För att få kunder måste vi nå de bolag som bygger vindkraftparker. Det är i kombination med dem som vågenergi har sitt värde, säger Bent Kristensen.

Han menar att vågkraftverken kan placeras i utrymmet mellan vindkraftverken och på så vis utnyttja den befintliga infrastrukturen. När vinden blir för stark eller för svag för vindkraftverken kan vågorna fortsätta att generera el och på så vis säkra en jämnare elproduktion.

Ordförande i Wave Star är Jørgen M. Clausen från familjen bakom Danfoss. Sedan starten 2003 har Wave Star därifrån hämtat 200 miljoner danska kronor. Huvudkontoret ligger i Brøndby söder om Köpenhamn, medan en testanläggning är placerad i Hastholm i Nordjylland.

För att visa upp anläggningens kapacitet publicerar Wave Star numera dagligen data över elproduktionen vid prototypverket.

— Det har våra konkurrenter bara trevande börjat med. Men de har också förstått att produktionen måste dokumenteras och det gör vi, säger Bent Kristensen.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

I slutet av juni besöker Danmarks klimatminister Lykke Friis cleantechbolaget Wave Stars testanläggning för vågenergi. Samtidigt förhandlar bolaget med första […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.