fredag 22 november 2024

inloggad som

Norskt cleantechbolag öppnar Malmökontor

Cleantechföretaget Norsk Biogass AS startar dotterbolag i Malmö, under namnet Biopreplant. Hittills finns bara en anställd vid det nyöppnade kontoret i Västra Hamnen, men fler är på gång då Biopreplant är i slutfasen av att skriva avtal med en större internationell aktör.

Den nya samarbetsparten ska även gå in som delägare i Biopreplant. Avtalet ska enligt bolaget vara klart om några veckor, men partnerns namn och storleken på investeringen är ännu inte officiellt. 

— Avtalet gör att Biopreplant får tillgång till en global organisation så att vår planerade internationella expansion går snabbare och smidigare, säger VD David Börjesson.

Biopreplant utvecklar och säljer system som separerar matavfall från icke nedbrytbart avfall, vilket ger biomassa till biogasproduktion. Tekniken bygger på mekanisk avskiljning i flera steg. Enligt bolaget försvinner bara 2-3 procent av det rötbara avfallet ut med skräpet, att jämföra med dagens tekniker där upp till 40 procent kan gå till spillo. Tekniken gör det också möjligt att lägga oöppnade förpackningar från industri eller handel direkt i maskinen, vilket sparar tid och arbete.

Bakom Biopreplant står Norsk Biogass AS som äger patenten på nyckelkomponenterna i systemet. Norsk Biogass grundades 2006 men fick sitt genombrott först förra året då bolaget bland annat säkrade order till biogasanläggningar i Linköping och Huddinge. Totalt omsatte Norsk Biogass 6,5 miljoner norska kronor 2010.

Enligt David Börjesson valde Norsk Biogass Malmö för sin etablering eftersom Sverige ligger långt framme inom biogasproduktion, bland annat genom projektet Färdplan biogas som drivs av Region Skåne och Biogas Syd.

Anders Frick

Cleantechföretaget Norsk Biogass AS startar dotterbolag i Malmö, under namnet Biopreplant. Hittills finns bara en anställd vid det nyöppnade kontoret […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.