söndag 8 september 2024

inloggad som

Norskt cleantechbolag öppnar Malmökontor

Cleantechföretaget Norsk Biogass AS startar dotterbolag i Malmö, under namnet Biopreplant. Hittills finns bara en anställd vid det nyöppnade kontoret i Västra Hamnen, men fler är på gång då Biopreplant är i slutfasen av att skriva avtal med en större internationell aktör.

Den nya samarbetsparten ska även gå in som delägare i Biopreplant. Avtalet ska enligt bolaget vara klart om några veckor, men partnerns namn och storleken på investeringen är ännu inte officiellt. 

— Avtalet gör att Biopreplant får tillgång till en global organisation så att vår planerade internationella expansion går snabbare och smidigare, säger VD David Börjesson.

Biopreplant utvecklar och säljer system som separerar matavfall från icke nedbrytbart avfall, vilket ger biomassa till biogasproduktion. Tekniken bygger på mekanisk avskiljning i flera steg. Enligt bolaget försvinner bara 2-3 procent av det rötbara avfallet ut med skräpet, att jämföra med dagens tekniker där upp till 40 procent kan gå till spillo. Tekniken gör det också möjligt att lägga oöppnade förpackningar från industri eller handel direkt i maskinen, vilket sparar tid och arbete.

Bakom Biopreplant står Norsk Biogass AS som äger patenten på nyckelkomponenterna i systemet. Norsk Biogass grundades 2006 men fick sitt genombrott först förra året då bolaget bland annat säkrade order till biogasanläggningar i Linköping och Huddinge. Totalt omsatte Norsk Biogass 6,5 miljoner norska kronor 2010.

Enligt David Börjesson valde Norsk Biogass Malmö för sin etablering eftersom Sverige ligger långt framme inom biogasproduktion, bland annat genom projektet Färdplan biogas som drivs av Region Skåne och Biogas Syd.

Anders Frick

Cleantechföretaget Norsk Biogass AS startar dotterbolag i Malmö, under namnet Biopreplant. Hittills finns bara en anställd vid det nyöppnade kontoret […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.

  • 50 miljoner till plastsubstitut

    Helsingborgsbaserade Gaia Biomaterials stänger en nyemission på 50 miljoner kronor och siktar på att vända upp efter pandemi och plastskatt.