måndag 25 november 2024

inloggad som

ProstaLund-ägare går in i Adenovir

Läkemedelsföretaget Adenovir Pharma i Helsingborg tar in drygt tio miljoner kronor i en nyemission. Halva beloppet kommer från affärsmannen William Gunnarsson genom bolaget BWG Holding, som blir ny storägare. Gunnarsson har bland annat varit VD för Bristol Myers och är sedan i somras huvudägare i medicinteknikföretaget ProstaLund.

Övriga finansiärer i emissionen är de existerande ägarna: inkubatorn Puls, Länsförsäkringar Skåne, Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse och riskkapitalbolaget Augmenta. Nu planerar Adenovir Pharma för en första patientstudie mot slutet av 2011.

Adenovir Pharma utvecklar ett läkemedel mot en smittsam virusinfektion i ögonen, epidemisk keratokonjunktivit (EKC). Det är ett smärtsamt tillstånd som drabbar flera miljoner människor, framför allt i tättbefolkade områden. Bland annat smittas i Japan minst en miljon människor om året av EKC, enligt Adenovir Pharmas projektledare Björn Dellgren. I dag finns ingen behandling, sjukdomen får läka ut av sig själv och den drabbade kan få långvariga synnedsättningar.

Den nya behandlingen har utvecklats av forskare vid Umeå universitet tillsammans med Olov Sterner och Ulf Ellervik, professorer vid Lunds universitets avdelning för organisk kemi. Bolaget grundades 2008 och finns i företagsinkubatorn Puls. Sedan starten har man tagit in drygt 22 miljoner kronor i riskkapital och Björn Dellgren räknar med en ny finansieringsrunda under 2012. Bolaget har inga anställda. Styrelseordförande är Stefan Appelgren, tidigare chef inom Pharmacia.

Lisa Kirsebom

Läkemedelsföretaget Adenovir Pharma i Helsingborg tar in drygt tio miljoner kronor i en nyemission. Halva beloppet kommer från affärsmannen William […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.