måndag 4 december 2023

inloggad som

ProstaLund-ägare går in i Adenovir

Läkemedelsföretaget Adenovir Pharma i Helsingborg tar in drygt tio miljoner kronor i en nyemission. Halva beloppet kommer från affärsmannen William Gunnarsson genom bolaget BWG Holding, som blir ny storägare. Gunnarsson har bland annat varit VD för Bristol Myers och är sedan i somras huvudägare i medicinteknikföretaget ProstaLund.

Övriga finansiärer i emissionen är de existerande ägarna: inkubatorn Puls, Länsförsäkringar Skåne, Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse och riskkapitalbolaget Augmenta. Nu planerar Adenovir Pharma för en första patientstudie mot slutet av 2011.

Adenovir Pharma utvecklar ett läkemedel mot en smittsam virusinfektion i ögonen, epidemisk keratokonjunktivit (EKC). Det är ett smärtsamt tillstånd som drabbar flera miljoner människor, framför allt i tättbefolkade områden. Bland annat smittas i Japan minst en miljon människor om året av EKC, enligt Adenovir Pharmas projektledare Björn Dellgren. I dag finns ingen behandling, sjukdomen får läka ut av sig själv och den drabbade kan få långvariga synnedsättningar.

Den nya behandlingen har utvecklats av forskare vid Umeå universitet tillsammans med Olov Sterner och Ulf Ellervik, professorer vid Lunds universitets avdelning för organisk kemi. Bolaget grundades 2008 och finns i företagsinkubatorn Puls. Sedan starten har man tagit in drygt 22 miljoner kronor i riskkapital och Björn Dellgren räknar med en ny finansieringsrunda under 2012. Bolaget har inga anställda. Styrelseordförande är Stefan Appelgren, tidigare chef inom Pharmacia.

Lisa Kirsebom

Läkemedelsföretaget Adenovir Pharma i Helsingborg tar in drygt tio miljoner kronor i en nyemission. Halva beloppet kommer från affärsmannen William […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad