onsdag 19 februari 2025

inloggad som

Pastair får Vinnovabackning i ostprojekt

Livsmedelsteknikbolaget Pastair kämpar vidare för att nå marknaden med sin kallpastöriseringsteknik för flytande livsmedel. Nu får bolaget en miljon kronor av Vinnova för att testa tekniken på ystmjölk i osttillverkning.

Ystmjölk pastöriseras relativt hårt i dag för att ta kål på sporer som kossorna fått i sig via vinterfödan.

— Men det gör även att enzymer som är viktiga för osttillverkningen förstörs. Med vår metod ska osten smaka bättre och bli billigare att göra, säger Johan Sjöholm.

Han är VD i Pastair och uppfinnare av bolagets pastöriseringsmetod, som går ut på att ozon injiceras i flytande livsmedel när det strömmar förbi. Ozonet startar en oxidationsprocess vilket tar död på uppåt 99 procent av bakterierna och mikroorganismerna utan att oxidera och därmed skada fetter och proteiner.

Skånemejerier har tidigare haft långt framskridna planer på att lansera en kallpastöriserad juice med Pastairs teknik. Eftersom den satsningen ännu inte kommit igång siktar Johan Sjöholm på ostproduktion som en ny marknadsingång för bolaget. Preliminära tester av tillämpningen har utförts av professor Ylva Ardö på Köpenhamns universitet och Pastair är mitt uppe i en kapitalresningsrunda för att plocka in fem miljoner kronor och kunna hårdsatsa på ostspåret.

Vinnovaprojektet har en totalbudget på två miljoner kronor, där hälften av pengarna kommer från Pastair, Lunds tekniska högskola och samarbetsparter inom mejerinäringen. Totalt sysselsätts en handfull personer, däribland en livsmedelsforskare och en biokemist från LTH.

Lundabaserade Pastair är ett dotterbolag till Land & Sjö Innovation. Huvudägare i bolaget är Johan Sjöholm och brittiska GLG Partners.

Erik Olausson

Livsmedelsteknikbolaget Pastair kämpar vidare för att nå marknaden med sin kallpastöriseringsteknik för flytande livsmedel. Nu får bolaget en miljon kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Nytt spel från ensamvargen

    Victor Ågren gjorde succé 2019 med spelet My Friend Pedro som han utvecklat helt ensam. Nu uppges Malmö-utvecklaren vara på gång med ett nytt spel.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.


  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pengar att söka för civil-militära företagsprojekt

    Regeringen har beslutat om en helt ny satsning som innebär att civila innovationer ska kunna nyttjas inom försvaret. I år finns cirka 50 miljoner kronor att söka för företag.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.