fredag 17 maj 2024

inloggad som

Pastair får Vinnovabackning i ostprojekt

Livsmedelsteknikbolaget Pastair kämpar vidare för att nå marknaden med sin kallpastöriseringsteknik för flytande livsmedel. Nu får bolaget en miljon kronor av Vinnova för att testa tekniken på ystmjölk i osttillverkning.

Ystmjölk pastöriseras relativt hårt i dag för att ta kål på sporer som kossorna fått i sig via vinterfödan.

— Men det gör även att enzymer som är viktiga för osttillverkningen förstörs. Med vår metod ska osten smaka bättre och bli billigare att göra, säger Johan Sjöholm.

Han är VD i Pastair och uppfinnare av bolagets pastöriseringsmetod, som går ut på att ozon injiceras i flytande livsmedel när det strömmar förbi. Ozonet startar en oxidationsprocess vilket tar död på uppåt 99 procent av bakterierna och mikroorganismerna utan att oxidera och därmed skada fetter och proteiner.

Skånemejerier har tidigare haft långt framskridna planer på att lansera en kallpastöriserad juice med Pastairs teknik. Eftersom den satsningen ännu inte kommit igång siktar Johan Sjöholm på ostproduktion som en ny marknadsingång för bolaget. Preliminära tester av tillämpningen har utförts av professor Ylva Ardö på Köpenhamns universitet och Pastair är mitt uppe i en kapitalresningsrunda för att plocka in fem miljoner kronor och kunna hårdsatsa på ostspåret.

Vinnovaprojektet har en totalbudget på två miljoner kronor, där hälften av pengarna kommer från Pastair, Lunds tekniska högskola och samarbetsparter inom mejerinäringen. Totalt sysselsätts en handfull personer, däribland en livsmedelsforskare och en biokemist från LTH.

Lundabaserade Pastair är ett dotterbolag till Land & Sjö Innovation. Huvudägare i bolaget är Johan Sjöholm och brittiska GLG Partners.

Erik Olausson

Livsmedelsteknikbolaget Pastair kämpar vidare för att nå marknaden med sin kallpastöriseringsteknik för flytande livsmedel. Nu får bolaget en miljon kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad