Kort sagt: Företagen som byggts upp i Ideons inkubatorer de senaste tio åren sysselsätter idag över 400 personer. Det är dock bara ett fåtal som blivit mer än en handfull anställda. Rapidus bokslut visar innovationsbolagens långa väg till framgång.
Av Kristian Svensson, chefredaktör
Om några veckor lämnar Ideon Innovation barackerna på södra Ideonområdet i Lund för nyrenoverade lokaler i närliggande Alfahuset. Företagsinkubatorn ska få plats att växa — cirka 75 arbetsplatser blir drygt 120. Målet är att komma upp i 25 företag under 2011.
Men Ideon Innovation och systerverksamheten Ideon Bioincubator kan redan se tillbaka på ett expansivt år. Inflödet av nya affärsidéer har kommit igång och ytterligare ett projekt har börjat ta konkret form, en inkubatorprocess vid Marint Centrum i Simrishamn.
Företagsinkubatorer beskrivs ofta som den mest centrala delen i innovationssystemet. Här ska framtidens tillväxtföretag etablera sig och kunna växa. Ideon Innovation har funnits sedan 2004, innan dess fanns Växthuset. Med flytten från barackerna avslutas ett kapitel i historien och Rapidus passar på att göra en liten summering.
Vi har inriktat oss på företag som under de senaste tio åren gjort exit från Ideon Innovation, Ideon Bioincubator och Växthuset — och gått igenom drygt 50 årsbokslut. (Se länken nedan för detaljerad lista)
Innovationsbolagens mångåriga startsträcka märks tydligt. Bara runt tio har hittills registrerat bokslut med positivt resultat. Nästan lika många har på något sätt lagt ner verksamheten. En handfull har blivit uppköpta — ofta i spektakulära affärer — medan de allra flesta gnetar på mot svarta siffror.
Företaget som växt mest är IT-konsulten Create, som bildades år 2000 och fyra år senare fusionerade med Malmöbaserade Multicom. 2005 köptes bolaget av KnowIT. Idag sysselsätter verksamheten över 200 personer.
Bäst utveckling utifrån en egen produkt har Scalado haft. Bolaget har utvecklat en mjukvara för bildvisning i mobiltelefoner och grundades år 2000. Fokus låg ursprungligen på webbapplikationer men ändrades senare till telefoner och som för många andra blev närheten till Sony Ericsson en viktig faktor för framgången. Idag finns flera av de stora telekombolagen bland kunderna.
Ytterligare ett företag har nått en omsättning över tio miljoner kronor. Det är MIP Technologies, som sysslar med molekylärt präglade polymerer. Även här började resan år 2000. I våras köptes verksamheten av börsnoterade Biotage i Uppsala.
De flesta inkubatorbolag har finansierats med riskkapital för att färdigställa en produkt för marknaden. Men just kontakten med marknaden och kundbehovet är en svag länk i innovationssystemet. De tekniska drivkrafterna — exempelvis uppfinningens funktionalitet — väger tungt, vilket är en bidragande förklaring till att resan mot lönsamhet tar lång tid.
I vissa fall finns marknaden där, men ägarna väljer att investera i ytterligare tillväxt. Lönsamheten på sista raden dröjer då av strategiska skäl.
Tempot i uppbyggnadsfasen är också kopplat till tillgången på riskkapital. Ofta är det offentliga aktörer eller affärsänglar som kliver in och stöder unga affärsidéer. Det är bra, men med större finansiella muskler tidigare i processen skulle många kunna minska tiden till marknaden. Visst behövs det milstolpar i utvecklingsarbetet, men möjlighet till mer koncentrerad finansiering i tidigt skede vore önskvärt.
Att ha tio personer anställda ett år för att testa om en idé håller kostar, åtminstone i teorin, inte mer än att ha en person anställd i tio år. Ett högre tempo skulle minska risken för att omvärldens förutsättningar hinner ändras innan produkten når marknaden.
Ändå är det positivt att det finns bolag som faktiskt växer till de nivåer man har anledning att hoppas på med ett så etablerat innovationssystem. Det hör också till innovationsbolagens villkor att vissa kommer lyckas, medan andra förblir mer eller mindre goda idéer.
Klicka här för att komma till tabellen med almunibolag. En del är inne i avgörande skeden, vissa kan till och med ha blivit lönsamma under året, men i genomgången har vi tittat på det senast registrerade bokslutet som i de flesta fall avser 2009.