söndag 24 november 2024

inloggad som

Trögt om AstraZenecas fastighet

Förhandlingarna om AstraZenecas forskningslokaler i Lund drar ut på tiden. Läkemedelsjätten är ännu inte färdig med sitt interna organisationsarbete.

Anläggningen på Scheelevägen som AstraZeneca lämnar efter sig när bolaget avvecklar i Lund har identifierats som en viktig resurs för regionens life science-industri. Den nybildade samarbetsorganisationen Forsknings- och innovationsråd Skåne (FIRS) vill köpa fastigheten för att bygga upp en kreativ miljö för forskning och entreprenörskap.

Några konkreta diskussioner har dock inte kommit igång. Ett möte i slutet av förra veckan gav inget resultat. FIRS representant Allan Larsson hoppas nu att förhandlingarna kan börja innan sommarsemestern.

Han ser det som viktigt att husen inte lämnas tomma i något skede, utan att nya verksamheter successivt kan flytta in när AstraZeneca tömmer lokalerna i slutet av nästa år.

— Det måste finnas aktivitet där. Vi tappar i kraft och attraktivitet om de står tomma, säger Allan Larsson.

Totalt är fastigheten nästan lika stor som Ideon. Det kommer att krävas mycket pengar för att hålla husen och laboratorierna igång. Den årliga driftskostnaden uppges till 50-100 miljoner kronor.

Bakom FIRS står bland andra Region Skåne, Lunds kommun, Malmö stad och Lunds universitet.

Kristian Svensson

Förhandlingarna om AstraZenecas forskningslokaler i Lund drar ut på tiden. Läkemedelsjätten är ännu inte färdig med sitt interna organisationsarbete. Anläggningen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.

  • Vd-byte på Smile

    Ebba Fåhraeus slutar efter tio år som vd på life science-inkubatorn Smile. En ny vd börjar på måndag och är en internrekrytering. – Det blir inte lätt att toppa det Ebba har åstadkommit, säger efterträdaren.

  • Aligned Bio skalar upp efter ny runda

    Lundabolaget Aligned Bio har säkrat verksamheten under 2025 med en ny finansieringsrunda. Nu ska bolagets teknik ut på marknaden.

  • Hon blir Medeons nya vd

    Tidigare i år sade Ulf G Andersson upp sig efter tio år som vd för Medeon. Nu är det klart med hans ersättare som närmast kommer från startup-världen i Lund.

  • Vd-byte på Invent Medic

    Kvinnohälsobolaget Invent Medics vd Anna Lindström slutar på sin post just när bolaget är på väg att bli lönsamt. Varför hon slutar och vem som efterträder henne får du veta här.