torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Trögt om AstraZenecas fastighet

Förhandlingarna om AstraZenecas forskningslokaler i Lund drar ut på tiden. Läkemedelsjätten är ännu inte färdig med sitt interna organisationsarbete.

Anläggningen på Scheelevägen som AstraZeneca lämnar efter sig när bolaget avvecklar i Lund har identifierats som en viktig resurs för regionens life science-industri. Den nybildade samarbetsorganisationen Forsknings- och innovationsråd Skåne (FIRS) vill köpa fastigheten för att bygga upp en kreativ miljö för forskning och entreprenörskap.

Några konkreta diskussioner har dock inte kommit igång. Ett möte i slutet av förra veckan gav inget resultat. FIRS representant Allan Larsson hoppas nu att förhandlingarna kan börja innan sommarsemestern.

Han ser det som viktigt att husen inte lämnas tomma i något skede, utan att nya verksamheter successivt kan flytta in när AstraZeneca tömmer lokalerna i slutet av nästa år.

— Det måste finnas aktivitet där. Vi tappar i kraft och attraktivitet om de står tomma, säger Allan Larsson.

Totalt är fastigheten nästan lika stor som Ideon. Det kommer att krävas mycket pengar för att hålla husen och laboratorierna igång. Den årliga driftskostnaden uppges till 50-100 miljoner kronor.

Bakom FIRS står bland andra Region Skåne, Lunds kommun, Malmö stad och Lunds universitet.

Kristian Svensson

Förhandlingarna om AstraZenecas forskningslokaler i Lund drar ut på tiden. Läkemedelsjätten är ännu inte färdig med sitt interna organisationsarbete. Anläggningen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad