Ideonföretaget Catator har blivit klara med sitt första bränslecellsystem i ett demonstrationsexemplar. Ytterligare tre system ska det bli i år från bolaget som enligt VD Tihamer Hargitai har Sveriges största utvecklingsprogram för bränsleceller.
Bränsleceller tillverkar el av vätgas. Catator har utvecklat en reaktor som kan tillverka vätgas ur såväl fossila bränslen som biobränslen — i den första versionen en blandning av metanol och vatten. Själva bränslecellerna köper Catator in, bland annat från danska Topsøe Fuel Cell i Lyngby och Serenergy söder om Aalborg.
I framtiden hoppas Catator kunna bygga egna bränsleceller och därmed sänka kostnaderna.
— Intresset för bränsleceller är stort. Du får en högre energieffektivitet och slipper använda fossila bränslen. Dessutom ökar driftstiden mycket för elektronik om man ersätter batterier med den här tekniken. Men för ett kommersiellt genombrott måste prisnivån sjunka, säger Tihamer Hargitai.
Catator har funnits i tjugo år och har flera verksamhetsområden utöver bränslecellerna, bland annat luftrenare och katalytiska brännare för uppvärmning, som redan finns på marknaden. I EU och Japan sköter bolaget försäljningen själv genom det nya dotterbolaget Catex, medan man i USA nyligen börjat sälja genom det svenska företaget Salesgen.
Catators arbete finansieras till stor del av kunder som bekostar olika utvecklingsprojekt. Framtagningen av bränslecellssystemen har betalats av svenska Försvarets materielverk, FMV. På sikt kan det bli aktuellt att knoppa av de olika produktområdena till egna bolag — särskilt om Catator hittar nya delägare eller partners som går in med finansiering.
2008 hamnade företaget på den lista med knappt 50 svenska miljöteknikföretag som den amerikanske ambassadören Michael Woods presenterade för investerare i USA. Catators styrelseordförande är Fredrik Silversand som också är VD för Catex. Huvudägare är Tihamer Hargitai och Fredrik Silversand, i övrigt finns en handfull privata ägare.
Lisa Kirsebom