tisdag 22 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Krävande regelverk tynger medtek-vinnare

|  , , ,

Kort sagt: Även för riktigt lovande innovationsföretag är vägen till lönsamhet ofta lång. I synnerhet om branschen är medicinteknik. Det visar en genomgång av tidigare års vinnare av utmärkelsen Årets Rapidusföretag.
Idag följer vi upp Jolife, BoneSupport, TAT och IO Interactive. Nästa vecka tar vi grepp på övriga fyra pristagare.

Av Kristian Svensson

Rapidus har sedan starten år 2000 bevakat det innovativa näringslivet i Öresundsregionen, med ambitionen att vara först med att berätta om trender och nya affärsidéer. Sedan åtta år tillbaka har vi utsett Årets Rapidusföretag vid firandet av årsdagen för vårt första nyhetsbrev. I år hålls festen den 21 januari. Då avslöjas vem som tar hem äran för 2009.

Tanken är att lyfta fram morgondagens tillväxtbolag, som ska ha visat ”framstående idéhöjd och innovationskraft i kombination med en sund ekonomisk plattform och strategi. I juryn sitter bland annat strategirådgivaren Björn H. Lindbäck, kommunikationskonsulten Inger Larsson och TAT:s VD Charlotta Falvin.

För just TAT — The Astonishing Tribe — och Charlotta Falvin spelade utmärkelsen en stor roll.

När priset för 2005 gick till TAT i Malmö var det dåvarande VD:n Ludvig Linge som tog emot det. Inte långt senare rekryterade Linge och de andra grundarna en ny chef, Charlotta Falvin, som träffat företaget genom juryarbetet.

TAT hade då en anmärkningsvärd resa bakom sig, med flera stora mobiltelefontillverkare som kunder. Omsättningen låg på 30 miljoner kronor och resultatet runt noll. Ett fyrtiotal var anställda i verksamheten, som kretsar runt telefonernas användargränssnitt.

Idag ligger försäljningen på 150 miljoner och vinstmarginalen runt tio procent. Antalet anställda är närmare 150.

Mobilmarknadens fokus har successivt flyttat från funktionalitet till användarupplevelse. Googles öppna operativsystem Android öppnar nu också fältet för helt nya spelare att skapa en telefon. Gränssnitt och applikationer blir allt viktigare som konkurrensmedel vilket innebär möjligheter för TAT, som samtidigt breddat sig åt andra håll. Bland annat har bolaget ett finger med i bilindustrin och arbetet med digitala instrumentpaneler.

IO Interactive blev Årets Rapidusföretag 2002. Då hade uppföljaren till det storsäljande datorspelet Hitman precis släppts. Försäljningen låg på 98 miljoner danska kronor och vinsten på hela 39 miljoner.

2004 gick speljätten Eidos in som ny ägare. För ett knappt år sedan tog i sin tur japanska Square Enix över Eidos. IO Interactive lever var som studio och sysselsätter ett par hundra personer i Köpenhamn. 2008 uppgick försäljningen till 133 miljoner kronor och vinsten till 2,2 miljoner.

Spelbranschen har drabbats hårt av lågkonjunkturen samtidigt som olagliga nedladdningar pressar alla producenter av upphovsrättsligt material. IO Interactive har dock lyckats växa i den alltmer flerkanaliga nöjesvärlden och skapat en kult kring sina produkter. Hitman blev film 2007 och de nya spelkaraktärerna Kane & Lynch sägs också vara på väg mot vita duken.

2003, året efter IO Interactive, fick Lundaföretaget Jolife priset. Hjärtmassageapparaten Lucas hade precis satts på marknaden och fick av Rapidusjuryn omdömet ”genial”. Försäljningen har dock gått trögare än väntat. 2008 var den cirka 30 miljoner kronor vilket gav en förlust på 13 miljoner.

Det är ingen överdrift att säga att Jolifes marknadsområde är känsligt. Hjärtmassage görs i ytterst kritiska skeden. För att vårdaren inte ska lägga sina egna händer på patientens bröst och istället överlåta det till en stånkande maskin måste allt vara glasklart. Kunderna har också krävt mer dokumentation av Lucas effekt. Nu sätts hoppet till en smidigare, batteridriven version av apparaten, som ursprungligen gick på tryckluft.

Inte så långt från Jolife, också på Ideon, sitter fjolårets vinnare BoneSupport. Idén är konstgjord benmassa för injicering vid bland annat benskörhetsfrakturer. Ungefär 300 patienter har hittills behandlats. Omsättningen beräknas till åtta miljoner kronor för 2009. Förlusten blir fortsatt tung: över 50 miljoner.

I ryggen finns finansiärer som riskkapitalbolagen HealthCap och brittiska NBGI Ventures. För knappt ett och ett halvt år sedan landades 122 nya miljoner till verksamheten — pengar som ska räcka till break-even i slutet av 2011 eller i ett annat scenario kompletteras med ytterligare kapital för snabbare tillväxt.

Liksom för Jolife styrs BoneSupports verklighet av krav på rigorösa tester. För läkemedelsindustrin är de fortfarande hårdare, men även inom medicinteknik har regelverken skärpts de senaste åren. Skillnaden mot IT- och telekombranschen är på denna punkt så stor att en jämförelse närmast saknar relevans.

Vidare är det en utmaning för medicinteknikbolagen att hitta rätt i snårskogen i de olika sjukvårdssystemen ute på marknaden. Vem sitter på budgeten? Och hur fungerar sjukförsäkringssystemen i olika länder? För de som lyckas knäcka koden kan dock marknadspotentialen och det mänskliga mervärdet i affärerna vara ansenliga.

Nästa torsdag går vi igenom vad som hänt i resterande fyra Rapidusvinnare sedan utmärkelsen. Bland dem finns ett miljardföretag och ett medicinteknikbolag som efter en lång resa nu börjat tjäna pengar.

 

Kort sagt: Även för riktigt lovande innovationsföretag är vägen till lönsamhet ofta lång. I synnerhet om branschen är medicinteknik. Det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.