fredag 17 maj 2024

inloggad som

Krävande regelverk tynger medtek-vinnare

|  , , ,

Kort sagt: Även för riktigt lovande innovationsföretag är vägen till lönsamhet ofta lång. I synnerhet om branschen är medicinteknik. Det visar en genomgång av tidigare års vinnare av utmärkelsen Årets Rapidusföretag.
Idag följer vi upp Jolife, BoneSupport, TAT och IO Interactive. Nästa vecka tar vi grepp på övriga fyra pristagare.

Av Kristian Svensson

Rapidus har sedan starten år 2000 bevakat det innovativa näringslivet i Öresundsregionen, med ambitionen att vara först med att berätta om trender och nya affärsidéer. Sedan åtta år tillbaka har vi utsett Årets Rapidusföretag vid firandet av årsdagen för vårt första nyhetsbrev. I år hålls festen den 21 januari. Då avslöjas vem som tar hem äran för 2009.

Tanken är att lyfta fram morgondagens tillväxtbolag, som ska ha visat ”framstående idéhöjd och innovationskraft i kombination med en sund ekonomisk plattform och strategi. I juryn sitter bland annat strategirådgivaren Björn H. Lindbäck, kommunikationskonsulten Inger Larsson och TAT:s VD Charlotta Falvin.

För just TAT — The Astonishing Tribe — och Charlotta Falvin spelade utmärkelsen en stor roll.

När priset för 2005 gick till TAT i Malmö var det dåvarande VD:n Ludvig Linge som tog emot det. Inte långt senare rekryterade Linge och de andra grundarna en ny chef, Charlotta Falvin, som träffat företaget genom juryarbetet.

TAT hade då en anmärkningsvärd resa bakom sig, med flera stora mobiltelefontillverkare som kunder. Omsättningen låg på 30 miljoner kronor och resultatet runt noll. Ett fyrtiotal var anställda i verksamheten, som kretsar runt telefonernas användargränssnitt.

Idag ligger försäljningen på 150 miljoner och vinstmarginalen runt tio procent. Antalet anställda är närmare 150.

Mobilmarknadens fokus har successivt flyttat från funktionalitet till användarupplevelse. Googles öppna operativsystem Android öppnar nu också fältet för helt nya spelare att skapa en telefon. Gränssnitt och applikationer blir allt viktigare som konkurrensmedel vilket innebär möjligheter för TAT, som samtidigt breddat sig åt andra håll. Bland annat har bolaget ett finger med i bilindustrin och arbetet med digitala instrumentpaneler.

IO Interactive blev Årets Rapidusföretag 2002. Då hade uppföljaren till det storsäljande datorspelet Hitman precis släppts. Försäljningen låg på 98 miljoner danska kronor och vinsten på hela 39 miljoner.

2004 gick speljätten Eidos in som ny ägare. För ett knappt år sedan tog i sin tur japanska Square Enix över Eidos. IO Interactive lever var som studio och sysselsätter ett par hundra personer i Köpenhamn. 2008 uppgick försäljningen till 133 miljoner kronor och vinsten till 2,2 miljoner.

Spelbranschen har drabbats hårt av lågkonjunkturen samtidigt som olagliga nedladdningar pressar alla producenter av upphovsrättsligt material. IO Interactive har dock lyckats växa i den alltmer flerkanaliga nöjesvärlden och skapat en kult kring sina produkter. Hitman blev film 2007 och de nya spelkaraktärerna Kane & Lynch sägs också vara på väg mot vita duken.

2003, året efter IO Interactive, fick Lundaföretaget Jolife priset. Hjärtmassageapparaten Lucas hade precis satts på marknaden och fick av Rapidusjuryn omdömet ”genial”. Försäljningen har dock gått trögare än väntat. 2008 var den cirka 30 miljoner kronor vilket gav en förlust på 13 miljoner.

Det är ingen överdrift att säga att Jolifes marknadsområde är känsligt. Hjärtmassage görs i ytterst kritiska skeden. För att vårdaren inte ska lägga sina egna händer på patientens bröst och istället överlåta det till en stånkande maskin måste allt vara glasklart. Kunderna har också krävt mer dokumentation av Lucas effekt. Nu sätts hoppet till en smidigare, batteridriven version av apparaten, som ursprungligen gick på tryckluft.

Inte så långt från Jolife, också på Ideon, sitter fjolårets vinnare BoneSupport. Idén är konstgjord benmassa för injicering vid bland annat benskörhetsfrakturer. Ungefär 300 patienter har hittills behandlats. Omsättningen beräknas till åtta miljoner kronor för 2009. Förlusten blir fortsatt tung: över 50 miljoner.

I ryggen finns finansiärer som riskkapitalbolagen HealthCap och brittiska NBGI Ventures. För knappt ett och ett halvt år sedan landades 122 nya miljoner till verksamheten — pengar som ska räcka till break-even i slutet av 2011 eller i ett annat scenario kompletteras med ytterligare kapital för snabbare tillväxt.

Liksom för Jolife styrs BoneSupports verklighet av krav på rigorösa tester. För läkemedelsindustrin är de fortfarande hårdare, men även inom medicinteknik har regelverken skärpts de senaste åren. Skillnaden mot IT- och telekombranschen är på denna punkt så stor att en jämförelse närmast saknar relevans.

Vidare är det en utmaning för medicinteknikbolagen att hitta rätt i snårskogen i de olika sjukvårdssystemen ute på marknaden. Vem sitter på budgeten? Och hur fungerar sjukförsäkringssystemen i olika länder? För de som lyckas knäcka koden kan dock marknadspotentialen och det mänskliga mervärdet i affärerna vara ansenliga.

Nästa torsdag går vi igenom vad som hänt i resterande fyra Rapidusvinnare sedan utmärkelsen. Bland dem finns ett miljardföretag och ett medicinteknikbolag som efter en lång resa nu börjat tjäna pengar.

 

Kort sagt: Även för riktigt lovande innovationsföretag är vägen till lönsamhet ofta lång. I synnerhet om branschen är medicinteknik. Det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad