I Köpenhamn ser forskningsparkerna en mindre nedgång i lokaluthyrningen. Men trenden håller inte i sig över Sundet — både Ideon i Lund och Medeon i Malmö fyller sina kvadratmeter trots lågkonjunkturen.
— Sedan lång tid tillbaka har vi i princip fullt. Vi ska ha en viss procent ledigt för att det ska finnas en flexibilitet i systemet, men vi har fortfarande en rad företag som vill in, säger Maria Sätherström, marknadschef på Ideon Science Park.
Hon berättar att söktrycket minskat något, men inte så att det påverkat antalet nya bolag som flyttar in i forskningsparken.
För inkubatorerna går det än bättre: nystartade tjänsteinkubatorn Lift är uppe i 11 bolag, vilket betyder att Lift tillsammans med Ideon Innovation, Bioinkubatorn och Venture Lab har 50 företag.
— Just nu ser vi färre personer som startar något nytt, men under andra tuffare tider har vi sett att folk med en anställning som kanske sägs upp ofta väljer att starta eget om de har en god idé. Så vi förbereder oss för att vara med när det händer, säger Maria Sätherström.
På Medeon, som inriktat sig på life science-företag, har lågkonjunkturen inte märkts alls under det senaste halvåret.
— De senaste fyra åren har vi gått från 17 till 30 företag och vi har i princip fullt. Life science-bolag har utvecklingscykler på 10-15 år och är inte så konjunkturkänsliga, säger Catrine Pauckstadt, som är kommunikationsansvarig.
Som Rapidus tidigare skrivit är det bioteknikbranschen som drabbats hårdast av lågkonjunkturen på andra sidan Öresund, enligt företrädare för forskningsparkerna där. Men så är inte fallet i Sverige, menar Catrine Pauckstadt och Maria Sätherström.
— Den analysen har vi inte gjort – tvärtom. Vi har satsat på vår bioinkubator, med stora våtlabb, och vi har fått in ett antal bolag och ser ett stort intresse, säger Maria Sätherström.