Som docent i livsmedelsteknik har Björn Sivik forskat på så kallad överkritisk koldioxid i decennier. Nu letar han riskkapital för att utveckla en patentsökt metod att använda gasen för att extrahera kosttillskott ur blåmusslor.
Överkritisk koldioxid nås genom en kombination av tryck och temperatur och innebär att koldioxiden kan tränga genom massa som en gas men lösa andra ämnen som en vätska. Som lösningsmedel används den i dag till allt från kemtvätt till att göra koffeinfritt kaffe.
Björn Sivik har istället siktet inställt på Omega 3-rika fetter i blåmusslor. I en provanläggning har han visat att metoden fungerar på ett par kilo musslor i taget. Nu söker han 2-3 miljoner kronor i finansiering för att bygga en kommersiell försöksanläggning som ska hantera 300 ton musslor om året i en mer automatiserad process.
En poäng är att blåmusslor som råvara är lätt att odla i svenska vatten, i många fall med positiv miljöpåverkan eftersom de tar upp överskott av kväve och fosfor.
— I många marina produkter finns också rester av miljögifter lösta i fettet. Med min metod blir oljan extremt ren vilket är bra när kosttillskottet är inriktat på hjärnans utveckling, säger han.
Björn Sivik flyttade in med bolaget Bjarga på Ideon Bioincubator i Lund för ett drygt år sedan. Bolaget har hittills finansierats av honom själv samt med villkorslån från Teknikbrostiftelsen.
Erik Olausson