fredag 22 november 2024

inloggad som

Lundaforskare pressar fiskolja ur musslor

|  
|  

Som docent i livsmedelsteknik har Björn Sivik forskat på så kallad överkritisk koldioxid i decennier. Nu letar han riskkapital för att utveckla en patentsökt metod att använda gasen för att extrahera kosttillskott ur blåmusslor.

Överkritisk koldioxid nås genom en kombination av tryck och temperatur och innebär att koldioxiden kan tränga genom massa som en gas men lösa andra ämnen som en vätska. Som lösningsmedel används den i dag till allt från kemtvätt till att göra koffeinfritt kaffe.

Björn Sivik har istället siktet inställt på Omega 3-rika fetter i blåmusslor. I en provanläggning har han visat att metoden fungerar på ett par kilo musslor i taget. Nu söker han 2-3 miljoner kronor i finansiering för att bygga en kommersiell försöksanläggning som ska hantera 300 ton musslor om året i en mer automatiserad process.

En poäng är att blåmusslor som råvara är lätt att odla i svenska vatten, i många fall med positiv miljöpåverkan eftersom de tar upp överskott av kväve och fosfor.

— I många marina produkter finns också rester av miljögifter lösta i fettet. Med min metod blir oljan extremt ren vilket är bra när kosttillskottet är inriktat på hjärnans utveckling, säger han.

Björn Sivik flyttade in med bolaget Bjarga på Ideon Bioincubator i Lund för ett drygt år sedan. Bolaget har hittills finansierats av honom själv samt med villkorslån från Teknikbrostiftelsen.

Erik Olausson


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.