onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fåhraeus tilltänkta kassako gör vinst i år

Entreprenören Christer Fåhraeus läkemedelsbolag EQL Pharma har en första produkt på marknaden, och räknar med vinst från och med första kvartalet i år. Produkten är ett antidepressivt läkemedel med substansen Venlafaxin, som säljs under namnet Venlafaxin EQL Pharma.

Omsättningen för i år beräknas bli omkring 15 miljoner kronor, med en vinst på sista raden på mellan 3 och 7 miljoner. Bolaget är ett så kallat generikabolag som ska marknadsföra kopior av läkemedel vars patent löpt ut.

— Vi har tio produkter klara för lansering, som väntar på patentutgångar och en del annat innan de kan börja säljas. Under året kommer vi ut med fyra eller fem produkter i Norden, säger Christer Fåhraeus som är VD och huvudägare.

I maj 2008 var bolagets mål ett tiotal lanseringar före slutet av 2009. Trots att det antalet justerats ned till omkring hälften tycker Fåhraeus att bolaget håller ”en mycket bra takt”. Bland de substanser som EQL Pharma har rättigheterna till finns Anastrozol för behandling av bröstcancer, Ropinorol för behandling av Parkinsons, och Pramipexol, också den mot Parkinsons samt den neurologiska sjukdomen restless legs. Christer Fåhraeus räknar med minst en produktlansering nästa kvartal. Om det blir av någon av de här tre substanserna vill han inte säga.

EQL Pharma ska licensiera in mellan fyra och åtta substanser per år från 2010, eller ännu fler — om nästa års kassaflöde blir så starkt som Christer Fåhraeus räknar med. Fortfarande vill han inte prata mycket om EQL:s strategi i konkurrensen med andra generikabolag.

— Hur vi jobbar och hur vi inlicensierar är lite av vår affärshemlighet. Generika handlar mycket om att hitta substanser som är bra businesscases. Vi satsar inte på något särskilt sjukdomsområde, men vi arbetar bara med sådant som säljs via apotek, inte med injektionsprodukter eller rena sjukhusprodukter.

EQL Pharma har fem personer anställda på hel- eller deltid. Bolaget har lokaler i företagshotellet Futurum på Magistratsvägen i Lund, där även Agellis, Respiratorius och FlatFrog Laboratories sitter. Bolagets ordförande är Respiratorius förra VD Karin Wehlin, som även är medgrundare till och äger en mindre del av EQL. Christer Fåhraeus äger själv resten.

Lisa Kirsebom

Entreprenören Christer Fåhraeus läkemedelsbolag EQL Pharma har en första produkt på marknaden, och räknar med vinst från och med första […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.