onsdag 15 januari 2025

inloggad som

Danmarkskollen – Sagt om Sverige i Danmark

Bärplockning, svenska minderåriga frilansmördare och det nya skatteavtalet i Öresund är några av de nyheter som danska medier plockat upp om Sverige i sommar.

Bärplockning som krisberedskap: Det är inte gästarbetarnas villkor som får danskarna att höja på ögonbrynen. Däremot har det väckt uppståndelse i Danmarks Radio att svenska myndigheter uppmuntrar bärplockning i kristider – och i allmänhet uppmuntrar svenska medborgare att söka mat i naturen om krisen kommer. Den svenska uppmaningen finns med i en ny version av den svenska broschyren “Om krisen eller kriget kommer”. Danmark har redan sneglat på Sverige när det gäller förberedelser: Svenska myndigheter har kommit längre med rekommendationer om försiktighetsåtgärder mot en kommande kris i försörjning eller säkerhet. Men vad ska danskarna göra? Det diskuteras nu i Danmark. 

Svenska frilansbrottslingar i Danmark: Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard har aviserat en aktion mot svenska minderåriga, frilansande gängkriminella på morduppdrag i Danmark. Sedan april har det enligt Peter Hummelgaard förekommit 25 incidenter där danska kriminella grupper har försökt leja svenska “mördare” och “barnsoldater” för att utföra brott i Danmark.

Danska poliser ska stationeras i Sverige för att öka samarbetet mellan dansk och svensk polis. Initiativen kommer efter att svenska pojkar i somras åtalats i Danmark. För betalning från 200 000 danska kronor och uppåt lejs svenska ungdomar av danska kriminella för att korsa Öresund och begå brott i Danmark, berättar polisinspektör Torben Svarrer från Riksenheten för specialbrott till DR och Ekstra Bladet.

Rikspolischefen Thorkild Fogde tror att det kommer att underlätta polisens arbete om det blir möjligt att använda ansiktsigenkänning i vissa situationer – bland annat på Öresundsbron. Justitieministern är inte avvisande.

Kritik mot skatteavtal med Sverige: Efter vårens lovord från arbetsgivare och ministrar om ett nytt skatteavtal över hela Öresund gick affärstidningen Børsen till hårt angrepp mot avtalet i slutet av juli: 

“Öresundspendlare kommer att drabbas av högre skatter vid årsskiftet”, löd rubriken med underrubriken: “Pendlare som är offentliga anställda, studenter eller har danska pensionsplaner står inför skattehöjningar med ett nytt politiskt avtal”. 

Det stämmer att vissa pendlare får högre skatter, men avtalet gör det lättare för arbetstagare och arbetsgivare att navigera i arbetsmarknaden över Öresund. Det nya Öresundsavtalet träder i kraft vid årsskiftet.

Danmark följer Sverige i Orbán-bojkott: Danmark har följt Sverige med ett beslut om att endast skicka tjänstemän till informella ministermöten i Ungern efter premiärminister Viktor Orbáns besök hos Rysslands president Vladimir Putin. – Regeringen vill tydligt ta avstånd från det ungerska ordförandeskapets hantering av Ukraina, säger Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen i Jyllands-Posten. Den danska regering och media har alltså lyssnat när den svenska EU-ministern Jessika Roswall sagt till TT att “Det ungerska beteendet under ordförandeskapet är skadligt och måste få konsekvenser”.

Svensk domstol gav dödsstöten mot SAS-aktien: I mitten av juli skrev alla danska affärsmedier om ett domstolsgodkännande från Stockholm av omstruktureringen för SAS, som därför nu ansöker om avnotering på börserna i Stockholm, Köpenhamn och Oslo. Således är samtliga SAS-aktier värdelösa. Efter avnoteringen kommer den sista pusselbiten, där nya onoterade aktier ges ut till de nya investerarna: Det vill säga Castlelake L.P., Air France-KLM S.A., Lind Invest ApS och den danska staten. De nya investerarna skjuter till 725 miljoner dollar i rekonstruktionen.

Damfotboll – EM i Danmark och Sverige?: Danska medier berättar att Danmark och Sverige tillsammans vill ordna EM i fotboll för damer 2029. Det danska fotbollsförbundet (DBU) och Svenska fotbollsförbundet (SvFF) har börjat förbereda sig för ett bud. Detaljerna kring värdstäderna kommer inte att vara klara förrän nästa år. UEFA förväntas tilldela värdskapet i december 2025.

Keld Broksø

Bärplockning, svenska minderåriga frilansmördare och det nya skatteavtalet i Öresund är några av de nyheter som danska medier plockat upp om Sverige i sommar.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Lundabolaget som vill att du ska springa till jobbet

    Iamrunbox från Lund tillverkar ryggsäckar för löparpendlare. Nästa vecka deltar de på Rapidus och Danske Banks pitchevent. — Vi hoppas träffa smarta investerare, säger medgrundaren David Axelsson.

  • Labbet som ökar vinsten

    Kontraktslaboratoriet Redoxis i Lund ökar omsättning och vinst trots att kunderna, många mindre läkemedelsutvecklingsbolag, har svårt att finansiera sin forskning. Vd Malin Hultqvist förklarar tricket.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.


  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket “Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, “kinesiska Volvo”.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i Danmark i september

    En dansk trafikprofessor dissar de svenska planerna på en ny Öresundsförbindelse. Det är det mest uppseendeväckande uttalande som gjorts om Sverige i danska medier den senaste månaden.

  • Mycket svenskt på Köpenhamns startupmässa

    Danmarks största start-upp-event, Tech BBQ i Köpenhamn, sätter publikrekord igen. Under två dagar den 11–12 september kommer mässan dessutom ha det hittills största antalet svenska inslag.