måndag 24 juni 2024

inloggad som

Flexiblare för Öresundspendlare

Det nya Öresundsavtalet är nu undertecknat av danska och svenska ministrar och beräknas börja gälla 2025. Så påverkas Öresundspendlarna.

Det tidigare Öresundsavtalet från 2003 är föråldrat när det gäller bland annat distansarbete. Efter påskrift av finansminister Elisabeth Svantesson och Danmarks skatteminister Jeppe Bruus ska bland annat även offentliganställda få mer flexibilitet att arbeta hemifrån. Även frågor kring beskattning av stipendier, studiestöd och pensionssparande uppdateras och skatteutväxlingen mellan länderna förändras.

Öresundsavtalet är en bilaga till det Nordiska avtalet som reglerar arbete över gränserna.

I det nya Öresundsavtalet gäller följande:

Distansarbete
Det ska bli mer flexibelt att arbeta hemifrån. I det nya avtalet måste man fortfarande arbeta minst 50 procent på plats i det land där man är anställd, men nu baseras beräkningarna på en tolvmånadersperiod istället för på tre månader.

Offentliganställda
Tidigare omfattades inte offentliganställda av avtalet. Nu inkluderas även de i reglerna och ska beskattas precis som privatanställda.

Stipendier, studiemedel och konstnärsstöd
I det nya avtalet ska länderna erkänna varandras regler. Det innebär att om man får ett skattefritt stöd från ett land ska det även vara skattefritt i hemlandet.

Socialförsäkringar
Reglerna kring vilket lands socialförsäkringssystem en anställd ska tillhöra uppdateras.

Skatt
Arbetsgivare ska inte göra skatteavdrag i det andra landet om situationen i övrigt uppfyller uppsatta regler.

Kompensation mellan länder
Kompensationsordningen förändras, bland annat höjs inkomstbeloppet då länderna ska kompensera varandra för skatter och beloppet ska i fortsättningen följa index.

Undantag
Dessutom finns en klausul som ska användas när hinder mot att följa reglerna uppkommer, som exempelvis skedde vid pandemin.

Elisabet Ottosson

Det nya Öresundsavtalet är nu undertecknat av danska och svenska ministrar och beräknas börja gälla 2025. Så påverkas Öresundspendlarna.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.