fredag 27 september 2024

inloggad som

Till salu: app mot psykisk ohälsa

Bolaget bakom appen Ablemind är försatt i konkurs. Konkursförvaltaren tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till det digitala verktyget för behandling av psykisk ohälsa.

Pengarna tog slut för bolaget Worddiagnostics i Malmö som har utvecklat appen Ablemind. Den är tänkt att användas av både patienter och vårdgivare för att mäta och förstå patientens psykiska hälsa för bättre diagnostisering och behandling. Grundarna Katarina Kjell, Sverker Sikström och Oscar Kjell är forskare vid institutionen för psykologi vid Lunds universitet och ägde tillsammans majoriteten av bolaget.

Konkursförvaltare Jimmy Pilo från Ackordscentralen i Malmö kommenterar bolaget:

– Det finns redan ett stort intresse för att ta över varumärke, knowhow, källkod och driva bolaget vidare, så Ablemind kommer inte att gå under, säger han och fortsätter:

– Vi går ut med ett anbudsunderlag för att göra det intressant för en vidare krets. Efter att ha testat marknaden en vecka och fått en preliminär nivå på köpesumman går vi vidare med förhandlingar för att se vem som vill betala mest och vem som har möjlighet att driva bolaget vidare. Jag gissar att det blir tillträde under juni – det måste gå snabbt med denna typ av bolag med värdefull data lagrad i molnsystem som måste underhållas.

Bolaget har fem anställda och inte mycket skulder till leverantörer.

– Balansrapporten visar att bolaget har 2 Mkr i tillgångar på banken. Almi Invest är prioriterad fordringsägare med 3 Mkr i företagsinteckning, säger Jimmy Pilo.

Bolagets tidigare vd, Tomas de Souza, på bild tillsammans med kliniskt ansvariga Katarina Kjell, berättar att produkten använts av fler än 900 patienter på tre kliniker i regi av en skånsk privat vårdgivare förra året.

– Jag höll inte med om tajmingen för beslut om konkurs. Vi har haft en plan för hur bolaget skulle kunna drivas vidare tillsammans med bland andra ägaren till de tre kliniker som testat produkten. Han såg potentialen i att produkten kan förändra psykisk ohälsa i grunden, något som vi tog med oss när vi presenterade den för andra vårdgivare, säger han.

– Vi var inte på väg mot kommersiell lönsamhet men hade definitivt påbörjat en etablering bland vårdgivare som såg nyttan. Jag kommer från en annan bransch och hade förväntat mig att det skulle gå snabbare. Vården är AI-omogen och vill först se att andra har testat. Det har varit otroligt svårt att komma till tillämpning, fortsätter Tomas de Souza.

Bolaget har tagit in ett 20-tal miljoner kronor och fått flera miljoner kronor i stöd från Vinnova till utveckling.

Elisabet Ottosson

Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.


  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Braincool polisanmäler vd:n

    Braincool har sparkat och polisanmält sin vd som påstås ha tagit 7,65 miljoner kronor från bolaget utan lov. Samtidigt avslöjar Lundabolaget att kapitalbehovet nu bedöms uppgå till uppåt 95 Mkr.