torsdag 10 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ojämställda svenska bolagsstyrelser

Sydsvenska Handelskammaren har gått igenom styrelserna i Sveriges 5.000 största aktiebolag. Så här ser könsfördelningen ut.

Börsbolagens styrelser är väl kartlagda och omfattade av ett kvoteringskrav på minst 40 procent av det underrepresenterade könet. När det gäller alla andra aktiebolag har insynen varit mindre. Det vill Sydsvenska Handelskammaren ändra på med sin undersökning.

Av rapporten, om de 5.000 största företagen mätt i omsättning, framgår det att snittet för de svenska bolagen ligger på 20 procent i fråga om helt jämställda styrelser, definierat som en likafördelning mellan män och kvinnor. Skåne ligger här precis på snittet, medan Uppsala toppar listan med nästan 29 procent. I botten finns Värmland med 10 procent.

– Det är intressant att uppåt 70 procent av bolagen säger att de vill ha en jämställd styrelse, medan facit ser ut som det gör. Samtidigt uppger 19 procent att de upplever det svårt att hitta rätt kompetens för styrelsen oavsett kön och 28 procent tycker att det är svårt att hitta kvinnlig kompetens, säger rapportförfattaren Ulrika Dieroff till Rapidus.

Hon är verksam vid Sydsvenska Handelskammaren och brinner för den så kallade 100-listan som kammaren upprättat. Det är en pool av kvinnor som har kompetens för både vd- och styrelseuppdrag, ett sätt att visualisera att visst finns det kvinnlig kompetens.

– Det ligger i allas intresse att styrelserna blir jämställda. Andra sorters beslut kommer att fattas jämfört med enkönade styrelser. Det krävs minst två av det underrepresenterade könet i en grupp för att samtalet ska förändras, säger hon.

Rapporten är beskrivande och säger inte mycket om orsakerna till sakernas tillstånd. Ulrika Dieroff gör ett försök:

– En majoritet av alla styrelser är rekryterade i egna och ofta manliga nätverk. Det är bara 2 procent som använder en rekryteringsfirma för att hitta styrelseledamöter, säger hon och fortsätter:

– Det här är en fråga som hänger ihop med mycket annat, bland annat ägande och hur många vd:ar som är kvinnor. Men i många fall handlar det om kunskap och utbildning. En ägare behöver till exempel inte tappa kontrollen över sitt företag bara för att man rekryterar externt till styrelsen. Sådant är ägardirektiv till för.

Rapporten visar även hur många styrelser som har minst en kvinnlig ledamot. Här varierar det mellan 50 och 70 procent. Även här ligger Skåne i mitten med 60 procent.

Rapporten har tagits fram med hjälp av offentlig statistik för hela landet, samt en enkät till vd:ar i de omsättningsmässigt största bolagen i Sydsverige.

Gunnar Wrede

Sydsvenska handelskammaren har gått igenom styrelserna i Sveriges 5.000 största aktiebolag. Så här ser könsfördelningen ut.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Tung uppbackning för Ideonbolag

    Ideonbolaget Spec-Imaging backas av tunga investerare. Nu gör bolaget en nyemission för att vidareutveckla sin teknik kring mätning av vattenföroreningar. Så här mycket tog de in och så långt räcker pengarna.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.


  • Från Northvolt till Danir

    Först byggde han upp Sigma Connectivity ur återstoden av det nedlagda Sony i Lund. Sedan var han ansvarig för att bygga upp Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Nu blir han vd för Dan Olofssons ägarbolag Danir.

  • Så ska Skånes konkurrenskraft stärkas

    Skåne och Sydsverige halkar efter i konkurrensen med övriga landet. En ny forskningsrapport pekar på nationella initiativ som krävs för att vända trenden. Det här vill bland andra Sydsvenska Handelskammaren se.

  • Solid X vänder till förlust

    Tillväxttakten mattas för Solid X. Samtidigt blir lönsamheten alltmer ansträngd och resultatet föll under nollstrecket för året första nio månader. Och vd Filip Alexandersson tackar Dan Olofsson för sin kamp mot uthyrningslagen.

  • De köper ut Lisberg

    Executive search-byrån Lisberg köps ut av vd Eva Nielsen och kollegan Olle Olofsson från Dan Olofssons Pion Group som hellre kör vidare med eget varumärke inom chefsrekrytering.

  • Olofssons bolag står och stampar

    Årssiffrorna från Dan Olofssons koncern Danir vittnar om ett tufft konsultår 2024. Koncernen, som har växt år för år under lång tid stod, och stampade på samma nivå i fjol som året innan. – Det är konjunkturen helt enkelt, säger ordförande Johan Glennmo.

  • Konsultfrossa i Pion Group

    Danir-kontrollerade Pion Group har drabbats av konsultfrossa och redovisar en rejäl tillbakagång för det fjärde kvartalet 2024. Nu reviderar bolaget ned sina finansiella mål.

  • ”Uthyrningslagen gäller inte oss”

    En dom i Malmö tingsrätt slår fast att Dan Olofssons IT-bolag Sigma Industrial Solutions inte omfattas av den så kallade uthyrningslagen. Men skadan är redan skedd. – Vi tappade 240 uppdrag i höstas, säger Dan Olofsson.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Skillway knackar på i Malmö

    Den Helsingborgsbaserade HR- och ledarskapskonsulten Skillway vill etablera sig i Malmö. På onsdagen arrangerade bolaget ett frukostmöte i stan med en profilstark panel för att introducera sig.