fredag 14 februari 2025

inloggad som

Sysav fångar in koldioxid

|  
|  

Sysav ska börja fånga in koldioxid från det avfallseldade kraftvärmeverket i Malmö. I morgon fredag invigs en pilotanläggning.

Sysavs värmeverk i Norra hamnen är en av Sveriges största koldioxid-utsläppare med 600.000 ton per år. Det kommunägda avfallsbolaget siktar nu på en fullskalig infångning till år 2030.

Första steget mot detta mål tas i morgon då en pilotanläggning invigs och tas i bruk. Projektet leds av forskare vid Lunds universitet i samarbete med Sysav, Växjö Energi, Öresundskraft och Granitor Systems.

– Syftet är att testa en potentiellt energisnål metod att fånga in koldioxid. Den här anläggningen ska fungera vid lägre temperaturer än gängse teknik, säger Anna Vilén, kommunikationsansvarig på Sysav.

Projektet finansieras med stöd från EU och Energimyndigheten.

För den fullskaliga koldioxidinfångningen pågår en genomförbarhetsstudie som ska vara klar till våren då ett investeringsbelsut ska tas. Det projektet baseras på befintlig teknik och det handlar om en investering på cirka 2 miljarder kronor, södra Sveriges största klimatprojekt.

Det aktuella pilotstudien handlar alltså om en alternativ teknik med mindre energiåtgång och kan vid lyckade tester bidra till att göra det stora projektet billigare och ännu mer klimatsmart.

Gunnar Wrede

Sysav inviger en pilotanläggning som ska fånga in koldioxid från det avfallseldade kraftvärmeverket i Malmö.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.