lördag 2 december 2023

inloggad som

Sysav fångar in koldioxid

|  
|  

Sysav ska börja fånga in koldioxid från det avfallseldade kraftvärmeverket i Malmö. I morgon fredag invigs en pilotanläggning.

Sysavs värmeverk i Norra hamnen är en av Sveriges största koldioxid-utsläppare med 600.000 ton per år. Det kommunägda avfallsbolaget siktar nu på en fullskalig infångning till år 2030.

Första steget mot detta mål tas i morgon då en pilotanläggning invigs och tas i bruk. Projektet leds av forskare vid Lunds universitet i samarbete med Sysav, Växjö Energi, Öresundskraft och Granitor Systems.

– Syftet är att testa en potentiellt energisnål metod att fånga in koldioxid. Den här anläggningen ska fungera vid lägre temperaturer än gängse teknik, säger Anna Vilén, kommunikationsansvarig på Sysav.

Projektet finansieras med stöd från EU och Energimyndigheten.

För den fullskaliga koldioxidinfångningen pågår en genomförbarhetsstudie som ska vara klar till våren då ett investeringsbelsut ska tas. Det projektet baseras på befintlig teknik och det handlar om en investering på cirka 2 miljarder kronor, södra Sveriges största klimatprojekt.

Det aktuella pilotstudien handlar alltså om en alternativ teknik med mindre energiåtgång och kan vid lyckade tester bidra till att göra det stora projektet billigare och ännu mer klimatsmart.

Gunnar Wrede

Sysav inviger en pilotanläggning som ska fånga in koldioxid från det avfallseldade kraftvärmeverket i Malmö.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad