Svenska och danska aktieägare har förlorat miljarder på danska Ørsteds nedgång på Köpenhamnsbörsen. Allt fler frågar sig om energijätten klarar att genomföra sina planerade miljardinvesteringar.
I augusti beräknade banken Danske Sydinvest att Ørsteds aktieägare har förlorat 335 miljarder danska kronor sedan vd Mads Nipper tillträdde 2021. Ørsted-aktien har tappat mest av alla aktier i det danska aktieindexet C25. Värst påverkas den danska staten, som äger drygt hälften av Ørsted.
Detta sker samtidigt som bolaget har stora investeringsplaner i Skåne och övriga Sverige. År 2025 kommer Sverige till exempel att ha Europas största metanolfabrik – byggd av Ørsted. Dessutom blickar Ørsted över Öresund för att bygga ”Skåne Havsvindpark”. Detta för att ge Sverige ”mer, fossilfri och prisvärd el.”
På den svenska hemsidan kallar sig Ørsted ”världens största utvecklare av havsbaserad vindkraft” som ”vill nyttja Östersjöns stora potential och bygga en vindkraftspark utanför Skånes kust.”
Men nu kommer aktiekrisen i vägen.
Ørsted, med huvudkontor i Köpenhamn, har sågats itu på tre månader och aktien har fallit med så mycket som 50 procent. Bottennoteringen är 320 danska kronor. Den 4 januari 2021 var kursen 1 351 danska kronor. Det är en spektakulär nedgång i ett så stort bolag.
Aktien har slaktats trots att Ørsted specialiserar sig på just den gröna omställning som alla ropar efter, främst genom utveckling av havsbaserade vindkraftsparker. Nordnets investeringsekonom i Danmark, Per Hansen, förklarar denna paradox:
– Det finns en ovilja att prissätta koldioxidutsläpp med skatter för att betala för den gröna omställningen. Därefter är det amerikanska begreppet “NIBY – not in my backyard” viktigt. Vi vill ha en grön omställning. Bara inte där vi bor, säger han och fortsätter:
– Under 2020 och 2021 var aktien förmodligen övervärderad. Men om Ørsted lyckas investera 475 miljarder danska kronor, och få avkastning, är nedgången i aktien för kraftig. Men räntorna måste sjunka rejält och snabbt om planen ska hålla.
Ørsted har lovat att investera 475 miljarder danska kronor fram till 2030. Men sedan dess har både räntor och kostnader ökat. Frågan är nu om bolaget klarar av sina investeringslöften.
Enligt andra bedömare beror nedgången också på försenade leveranser – och att det är svårare än väntat att förhandla med amerikanska myndigheter om skatterabatter för Ørsteds havsbaserade vindkraftsprojekt i USA. Enbart detta har resulterat i en nedskrivning av utvecklingsportföljen i USA med 5 miljarder danska kronor – med risk för att nedskrivningarna kan komma att stiga till 16 miljarder danska kronor.
Enligt Bloomberg finns det 34 analytiker som har bevakning av Ørsted-aktien. Av dessa har 14 en köprekommendation, medan 18 analytiker har en behållrekommendation. 2 av analytikerna har en säljrekommendation. Ørsted har nu ett börsvärde på cirka 283 miljarder danska kronor.
Keld Broksø