onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Nytt deeptech-bolag tar in 22 miljoner…

|  
|  ,

Lundadoldisen Emulate Energy tar, mindre än två år efter grundandet, in 22 miljoner kronor inför kommersialiseringen av sin produkt senare i år. Bolaget utvecklar ett virtuellt batteri för elnät och kraftsystem, som med hjälp av algoritmer ska kunna åstadkomma storskalig energilagring precis som ett fysiskt batteri. 

– Å ena sidan håller samhället på att elektrifiera bilflottan och det installeras allt fler elektriska värmepumpar och varmvattenberedare. Å andra sidan håller vi på att ersätta tillförlitlig elproduktion med intermittent produktion som sol- och vindkraft. Det gör det utmanande att matcha utbud mot efterfrågan utan energilagring, säger Emulate Energys vd Shwan Lamei. 

Han är lundensare med examen i industriell ekonomi från LTH, men bosatt i Boston där Emulate har sitt andra kontor. Affärsidén är baserad på medgrundaren Daria Madjidians forskning vid MIT i just Boston om efterfrågeflexibilitet hos elektriska hushållslaster. Elektriska laster är sådant som belastar elnätet, som värmepumpar och elbilsladdare, det vill säga den del i en elektrisk krets som omvandlar elektricitet till exempelvis ljus eller värme.

– Efterfrågeflexibilitet är den förmåga som finns hos elektriska laster att justera förbrukningen utan att påverka kvalitet och komfort för slutanvändarna. Det finns alltså en inneboende flexibilitet i elsystemen. Om du behöver din elbil klockan sju spelar det ingen roll om den laddas klart klockan ett eller sex. Men för hela kraftsystemet finns det ett stort värde i att kunna styra tusentals sådana laster och skapa balans mellan vad som produceras och förbrukas, säger Daria Madjidian. 

Emulate utvecklar därför en mjukvara som gör det möjligt för elbolagen att koppla ihop och styra alla elektriska laster från en och samma plats. Programmet analyserar flexibiliteten på makronivå och presenterar den som ett digitalt batteri som elhandlarna kan styra över. 

– Efterfrågeflexibiltet är en latent resurs som inte kostar något, inte har någon miljöpåverkan och kan göra enorm nytta i att sänka samhällskostnaderna och snabba på energiomställningen. Man behöver inga dyrbara tungmetaller, ingen produktion och det finns enorma vinster för samhället, säger Shwan Lamei. 

Emiliano Strauss

Lundadoldisen Emulate Energy tar, mindre än två år efter grundandet, in 22 miljoner kronor inför kommersialiseringen av sin produkt senare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.