tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ekobalans bygger ny anläggning

|  
|  

Ekobalans Fenix bygger en ny anläggning på Wrams Gunnarstorp Gods i Bjuv, kopplad till en biogasanläggning för att ta hand om näringsämnen i rötresterna från biogasproduktionen och förädla dem till ett pelleterat och miljövänligt alternativ till konstgödsel.

– Det blir en bra referensanläggning att visa för biogasbranschen, säger Ekobalans Fenix vd Erik Kvarmo.

Bolagets affärsidé är att sälja sina anläggningar till ägare av reningsverk och biogasanläggningar, samt köpa tillbaka näringsämnen som utvinns som kväve och fosfor. Ämnena förädlas ämnena till pelleterad kretsloppsgödsel med rätt proportioner mellan näringsämnena.

– Vi räknar med att en anläggning som denna kan försörja 10-20 gårdar av medelstorlek med gödselpellets, säger Erik Kvarmo.

Utströmmar från biogasanläggningar används redan i dag som gödning på jordbruksmarker, men enligt Erik Kvarmo är inte näringsbalansen optimal. Strömmarna innehåller även mycket vatten vilket packar jorden och innebär onödiga transporter av vatten som drar mycket drivmedel.

Anläggningen ska vara klar i vår och bli en del i en större satsning i Söderåsens Biopark i Bjuv, där även företag inom exempelvis inomhusodling och fiskproduktion på land deltar.

– De projekten kan också bli intressanta för oss. Deras avloppsströmmar kan vara inflöde till vår anläggning för att producera mer gödselpellets, säger Erik Kvarmo.

Förra året sålde bolaget sin första anläggning som nu är installerad på Helsingborgs reningsverk. Ekobalans Fenix grundades för över tio år sedan av Gunnar Thelin, tidigare forskare inom växtekologi vid Lunds universitet.

Elisabet Ottosson

Ekobalans Fenix bygger en ny anläggning på Wrams Gunnarstorp Gods i Bjuv, kopplad till en biogasanläggning för att ta hand […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.